Доступність посилання

ТОП новини

Одеська міліція визнала провину свого працівника у діях проти журналіста


Одеса – Керівництво одеського облуправління міліції визнало неправомірними дії міліціонерів стосовно одеського журналіста Олександра Городилова, який 9 липня висвітлював перебіг опозиційної акції «Одеса святкує день народження Януковича». Тоді дільничний Шевченківського райвідділу міліції відібрав у нього відеореєстратор і пожбурив техніку на землю. Особи, що супроводжували міліціонера, погрожували журналісту фізичною розправою.

Редактор «Сайту міста Одеси 048.ua» Олександр Городилов зазначає, що агресивна поведінка міліціонера була для нього цілковитою несподіванкою.
Прийшов міліціонер з двома людьми – люди в цивільному, вони і провокували
Олександр Городилов

«Я стояв з боку від того, що там відбувалося, і взагалі не міг собі навіть уявити, що така може бути реакція, – каже він. – До того кілька днів я також ходив на цю акцію і приходили міліціонери високого рангу, але таких проблем не було. Тут прийшов міліціонер з двома людьми, про яких він потім вже, після інциденту, сказав, що це громадські помічники – взагалі такої посади в міліції немає, і не зрозуміло, хто це вони, люди в цивільному, власне, вони і провокували. Вони просто знайшли мене як жертву, я так вважаю, з якої може початися якась авантюра».

Не типово, але прикро

Цей конфлікт Олександр Городилов не вважає типовим явищем. «Я гадаю, що все ж таки це несподіванка, яка сталася. Тому що, в принципі, одеська міліція не йде на такі конфлікти. Вони не потрібні. Тому що вони людей знають, які є активістами політичних партій – тут просто так поступили з журналістом. Я зараз відстоюю право на професію і борюся, власне, за кожного журналіста, А по друге, я можу себе захистити, оскільки я журналіст. Я знаю, якщо б це була просто рядова людина, їй було б складніше. Я написав заяву вже до Адміністрації Президента – саме до пані Герман, у комітет захисту свободи слова в парламенті, до Генерального прокурора Пшонки. Я думаю, що реакція буде адекватна».

Реакція міліцейського керівництва області виявилася, загалом, на користь журналіста.

«За грубе порушення вимог дисциплінарного статуту органів внутрішніх справ України, створення конфліктної ситуації з громадянами, котра викликала значний суспільний резонанс, винуватці притягнуті до дисциплінарної відповідальності. Матеріали службової перевірки відправлені до прокуратури Приморського району міста Одеси для правової оцінки прийнятого рішення», – повідомив заступник начальника відділу громадських зв’язків обласного управління міліції Андрій Крижановський.

Не у покаранні справа


Яке саме стягнення чекає на дільничного, у прес-службі не сказали. Зате підтвердили, що ніякого інституту громадських помічників дільничного в Україні наразі не існує. Тож задіяні у конфлікті люди у цивільному можуть розглядатися лише просто як приватні особи. Що ж до людини в погонах, то Олександр Городилов не жадає для неї якихось особливих проблем.
Хочу, щоб уся міліція знала, що є у журналістів право на професію, у них є свої права. У людей є право на протест
Олександр Городилов

«Мені не треба, щоб її звільняли, щоб там догани якісь писали – від того нічого не зміниться, – зазначає він. – Я хочу, щоб уся міліція знала, що є у журналістів право на професію, у них є свої права. У людей є право на протест. Якщо зараз протестний електорат якось більш-менш активізувався, значить, є якісь проблеми».

Олександр Городилов особливо наголошує, що не хотів би, щоб ситуацію заганяли у політичну площину. Сайт, на якому він працює, не є ані опозиційним, ані провладним – живе за рахунок комерції. Відтак у цій ситуації йдеться виключно про відстоювання права на професійну діяльність.
XS
SM
MD
LG