Доступність посилання

ТОП новини

У київському зоопарку будуть дельфіни замість мавп?


Київ – У столичному зоопарку зявиться океанарій. Рішення про це ухвалила Київрада на засіданні 12 липня. Заклад зведуть на місці недобудованих вольєрів для мавп на гроші інвестора, і він буде у спільній власності міста та приватного підприємства «Подих природи». Екологи натомість наголошують на сумнівній законності утримування там дельфінів і вказують на зв’язки забудовника із київською владою.

Київрада дозволила перепрофілювати одне із недобудованих приміщень столичного зоопарку і зробити там океанарій. «За» проголосували 79 із 112 зареєстрованих депутатів.

Доповідач щодо проекту рішення начальник Головного управління комунальної власності Києва Дмитро Парфененко заявив, що на павільйон для мавп, який будується уже кілька років, починаючи із 2008-го, місто не виділяло ані копійки. А підприємство «Подих природи» готове вкласти у це 70 мільйонів гривень, повідомляє УНІАН.

Тим часом, голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики Денис Москаль стверджує, що комісія не схвалювала рішення про перепрофілювання і приватизацію.

«Законом про природно-заповідний фонд забороняється приватизація зоологічних парків на території України. А фактично частина зоопарку буде приватизована», – зауважує депутат.

«Глобальна проблема» українських дельфінаріїв

Директор Київського зоопарку Олексій Толстоухов заявив Радіо Свобода, що проектної документації не бачив, тому коментувати ситуацію, що склалася, не може. Однак відзначає те, що хтось хоче вкладати гроші в ремонт і реконструкцію будівель зоопарку.

«Це – краще, аніж стоятиме недобудова, яка з року в рік приходитиме в незадовільний стан», – пояснює він.

Ухвалення рішення на користь забудовника директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко пояснює тим, що інвестор непрямо пов’язаний із мережею українських дельфінаріїв, власником яких нібито є родич одного із чиновників КМДА. А загалом проблема – глобальна, вважає еколог.

«Справа в тому, що у нас немає державного контролю, тож практично всі дельфіни, які є в українських дельфінаріях, а це 50-60 особин, не мають дозволів і відповідної документації, ­– розповідає Борейко. – Тому що їх або ловили браконьєри, або контрабандисти привозили з Туреччини».

В Україні дельфіни занесені до Червоної книги. Тому всі мешканці вітчизняних дельфінаріїв теоретично повинні бути з інших країн, де можна їх ловити.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG