Доступність посилання

ТОП новини

Генсекретар ООН закликає до дії через насильство в Сирії


На кадрі з відеозапису, як стверджують його автори, – тіла загиблих у Тремсе. Достовірність запису не перевірена
На кадрі з відеозапису, як стверджують його автори, – тіла загиблих у Тремсе. Достовірність запису не перевірена
Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун закликав у п’ятницю Раду безпеки ООН вдатися до «колективної дії», щоб покласти край насильству в Сирії.

Він виступив наступного дня по тому, як у четвер в одному з сіл провінції Хама на заході центральної частини Сирії загинули, за різними даними, від 200 до 250 людей, значною мірою цивільних.

У п’ятницю ті події засудив і спеціальний представник ООН і Ліги арабських держав у Сирії Кофі Аннан, який заявив, що глибоко вражений і засмучений повідомленнями про те, що для нового масового вбивства в Сирії були використані танки і вертольоти.

Голова місії спостерігачів ООН у Сирії генерал Роберт Муд тим часом підтвердив у п’ятницю ж, що в боях за село Тремсе (його назву ще наводять як Треймса, Тарамсе чи Турейміса), які точилися в четвер, дійсно брали участь механізовані частини і вертольоти, що їх нині мають тільки урядові війська.

Засудила той напад у п’ятницю й Росія. Як мовиться в заяві речника Міністерства закордонних справ, у Росії, не випереджуючи очікуваного розслідування, вважають, що цей злочин вигідний «силам, які не шукають миру, а прагнуть міжконфесійної ворожнечі й громадянського конфлікту».

Влада Сирії, як і раніше опозиція, теж повідомила в п’ятницю про це масове вбивство. Уряд стверджує, що жертвами кровопролиття, яке сталося в четвер увечері, стали близько 50 людей, а скоїли напад неназвані «терористичні банди». Влада Сирії відкидає свою причетність.

Сирійська опозиція заявляє, що загинули понад 200 людей, а, можливо, й до 250, а причиною смерті стали, як і в попередніх таких масових убивствах, бойові дії урядових сил проти військ опозиції з застосуванням танків і вертольотів, а потім різанина, вчинена членами проурядових ополчень, відомих як «шабіха».

За останніми даними опозиції, до цього числа загиблих належать не тільки цивільні мешканці, але й бійці опозиції.

Незалежних даних про цю подію наразі немає.

Це вже не перше масове вбивство цивільних за останні місяці повстання в Сирії проти влади авторитарного президента Башара аль-Асада. Щоразу опозиція повідомляє про обстріли урядових сил і наступні напади проурядових ополченців, влада ж списує вбивства на «терористів», із якими вона, за її словами, й бореться.
XS
SM
MD
LG