Доступність посилання

ТОП новини

Франція святкує День взяття Бастилії


Франсуа Олланд (у центрі) в командирській машині перед початком військового параду в Парижі 14 липня 2012 року
Франсуа Олланд (у центрі) в командирській машині перед початком військового параду в Парижі 14 липня 2012 року
Франція святкувала 14 червня, в суботу, своє Національне свято, як воно офіційно зветься, а поза межами країни відоме як «день взяття Бастилії». Цей день вшановує річницю двох подій: штурму революціонерами королівської фортеці і тюрми Бастилії в Парижі 14 липня 1789 року, що символізує кінець абсолютизму в країні, і першу річницю цього штурму, яку відсвяткували 14 липня 1790 року як Свято федерації – воно стало символом національної єдності Франції.

Уранці в Парижі на бульварі Єлисейські поля відбувся традиційний військовий парад, який уперше приймав новий президент Франсуа Олланд. Цей парад є найдавнішим традиційним регулярним військовим парадом у світі і проводиться з 1880 року практично щороку, з ліченими винятками.

Франсуа Олланд також поновив традицію давати цього дня велике інтерв’ю голови держави телеканалам, яку скасував був його попередник Ніколя Саркозі.

Олланд, представник Соціалістичної партії, торкнувся, зокрема, оголошення автомобілебудівного концерну PSA Peugeot Citroën в четвер про план скоротити у Франції 8 тисяч робочих місць на своїх підприємствах. За словами Олланда, цей план неприйнятний і має бути переглянений. Він додав, що його уряд має намір ухвалити спеціальну програму, яка б заохочувала купувати французькі авта.
XS
SM
MD
LG