Доступність посилання

ТОП новини

Чи потрібні владі прозорі вибори?


Київ – Відкритість і демократичність майбутніх виборів має забезпечити спеціально створена міжвідомча робоча комісія, до якої увійшли майже всі міністри та голова ЦВК. Таку постанову підписав прем’єр Микола Азаров. Приєднатися до комісії можуть також усі депутати, які забажають. За словами провладних політиків, вона дасть змогу зробити вибори більш прозорими і демократичними. А представники опозиції стверджують, що ні про яку чесність не йдеться, бо правляча партія всіма силами намагається утриматись при владі.

Урядова постанова є доповненням до нещодавно ухваленого Закону «Про особливості забезпечення відкритості, прозорості й демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року» і має на меті підвищити якісь проведення виборів, каже Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

«Це серйозний екзамен для влади і перед Європою, і перед українським суспільством, і ми його повинні витримати. Тому що будуть визнані чи не визнані вибори, нам не байдуже. Якщо ці вибори не визнають, опозиція і надалі здійматиме галас, а для влади визнання є принциповим», – зазначає Олійник.

А представники опозиції переконані, що ніякі ініціативи влади щодо проведення прозорих виборів не допоможуть. І під час парламентської кампанії, прогнозує б'ютівець Сергій Сас, без фальсифікацій не обійдеться.

«Утриматись при владі – це для них питання життя і смерті, – переконаний Сергій Сас. – Тому з огляду на цю обставину буде вирішуватись питання прозорості й демократичності. Я, забігаючи наперед, абсолютно переконаний, що вибори будуть найбільш брутальними, найбільш цинічними з точки зору фальсифікацій, використання адміністративного ресурсу, підкупу».

Влада займається окозамилюванням – експерт

Політичний експерт Сергій Таран називає останні кроки влади «окозамилюванням». Експерт теж прогнозує фальсифікації під час виборчої кампанії.

«Влада розуміє ті проблеми з демократією, які у неї є, і намагається зробити вигляд, що їх немає, – коментує Таран. – Це знак для міжнародної спільноти, якій намагаються таким чином просто замилити очі. Можна створювати скільки завгодно груп у столиці, але основне використання адмінресурсу, а тому й фальсифікації, буде не за пропорційною системою, а за мажоритарною. Саме там, у регіонах, буде робитися найбільше підкупів».

Експерт додає, що сьогодні ніхто, крім самих українців, чесність виборчого процесу забезпечити не зможе. Перше і найголовніше, що повинні зробити виборці, на його думку, – прийти і проголосувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG