Доступність посилання

ТОП новини

Охендовський: Нинішній закон про вибори – «найсолодша мрія українського політика»


Наступні вибори до парламенту України, що мають пройти у жовтні, на Заході сприймають як найголовніший тест на демократію для нинішнього керівництва країни. Щоб краще розібратися у тому, за якими правилами будуть проходити вибори, американська Фундація Карнеґі запросила до Вашингтона члена Центральної виборчої комісії України Михайла Охендовського.

Очікується, що спостерігати за виборами до України приїде рекордна кількість міжнародних спостерігачів. Адже, як неодноразово говорили європейські лідери, від того, як пройдуть вибори в Україні, залежатиме подальша перспектива країни у відносинах із Європейським Союзом. Сполучені Штати, на відміну від Європи, поки що відносини з Україною не заморозили і уважно вивчають те, як проводитиме вибори влада, чия популярність стрімко падає.

Попри критику та рішення Конституційного Суду України, зокрема про неможливість кандидатів одночасно брати участь у виборах за партійними списками та одномандатними округами, новий український закон про вибори член ЦВК Михайло Охендовський назвав «найсолодшою мрією українського політика».

«На мою думку, – сказав Охендовський у Фундації Карнеґі у Вашингтоні, – новий закон про вибори можна назвати найсолодшою мрією українського політика, оскільки він створив найсприятливіші умови для ведення передвиборчої кампанії для політичних партій, потенційних кандидатів, спостерігачів та інших людей, яким залежить на виборах, із усіх, які коли-небудь були в Україні».

Проблеми росту української демократії

Михайло Охендовський зазначив, що закон дає достатні підстави для проведення вільних, чесних і прозорих виборів відповідно до міжнародних виборчих стандартів.

Щоправда, така оптимістична картина не переконала скептиків, які зібралися у Вашингтоні. Зокрема, колишній посол в Україні, а нині фахівець зі Східної Європи в Інституті Брукінгса, Стівен Пайфер зацікавився зокрема тим, чи правдивими були повідомлення про те, що головам місцевих комісій Партія регіонів уже зараз дарує широкоекранні телевізори, та тим, які механізми має Центральна виборча комісія, щоб забезпечити безсторонність місцевих комісій.
Українські політики і від влади, і від опозиції намагаються впливати на комісії більше, ніж це дозволено законом
Михайло Охендовський

«Україна – молода демократія, ми прямуємо до демократичних норм і традицій. На жаль, такі випадки можуть мати місце, я не впевнений, про що повідомляла українська преса. Українські політики і від влади, і від опозиції намагаються впливати на комісії більше, ніж це дозволено законом», – сказав Охендовський, який запевнив при цьому, що кожне подібне повідомлення буде розслідуватися членами Центральної виборчої комісії.

Проте, на думку Михайла Охендовського, від контрольних органів не можна чекати забезпечення вищого рівня поваги до закону, ніж той, який є загалом у суспільстві.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG