Доступність посилання

ТОП новини

Білоруську активістку засудили на 10 діб за лихослів’я


Білоруські активісти: посередині Кася Галицька, зліва – правозахисниця Анастасія Лойко. Архівне фото.
Білоруські активісти: посередині Кася Галицька, зліва – правозахисниця Анастасія Лойко. Архівне фото.
У день візиту до Білорусі російського прем’єр-міністра Дмитра Медведєва суд Московського району Мінська засудив активістку «Молодого фронту» Касю Галицьку на 10 діб адміністративного арешту. Цього ж дня у Мінську були затримані і засуджені білоруські та російські активісти антиядерної кампанії.

Касю Галицьку затримали в будівлі суду Московського району Мінська, куди вона прийшла підтримати своїх соратників у «Молодому фронті». Згідно зі свідченнями міліціонерів, які були єдиними свідками в суді, Касю затримали на вулиці біля будівлі поліклініки, де вона прилюдно лихословила і не звертала увагу на їхні зауваження. При цьому свідки давали суперечливі покази. Суддя Тетяна Мотиль, ім’я якої стоїть у списку «нев’їзних» до Євросоюзу, не звернула на це уваги, визнала Галицьку винною і засудила на 10 діб адміністративного арешту за хуліганство.

Правозахисниця Анастасія Лойко повідомила Радіо Свобода:

«Розбіжності в свідченнях свідків-міліціонерів ми спостерігаємо майже в усіх політично мотивованих процесах, оскільки вони явно брешуть. Ми також давно помічаємо тенденцію, коли людей превентивно затримують перед якимись політичними подіями. З одного боку, це абсурд, а з іншого – білоруська влада надмірно звертає увагу на приїзд російських візитерів, тому що їх, напевно, також турбує питання незалежності Білорусі».

У день суду над Касею Галицькою в Мінську також були затримані активісти антиядерної кампанії в Білорусі Тетяна Новикова та Ірина Сухий, російський фізик-ядерник Андрій Ожаровський, а також правозахисник Центру правової трансформації Михайло Мацкевич. Активісти-екологи планували передати до посольства Російської Федерації відкрите звернення проти підписання генерального контракту на будівництво Островецької АЕС, запланованого для затвердження в рамках візиту до Білорусі російського прем’єр-міністра Дмитра Медведєва.
XS
SM
MD
LG