Доступність посилання

ТОП новини

Що вирішуватиме Курултай?


У п’ятницю у мусульман починається священний місяць Рамазан, а наступного дня відкриває дводенну роботу Курултай – загальнонаціональний з’їзд кримськотатарського народу. Перший заступник голови Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров вважає, що саме ця обставина – робота Курултаю у дні Рамазану – дозволить делегатам з’їзду бути зібранішими і відповідальнішими.

За повідомленням прес-служби Меджлісу, у перебігу роботи цієї сесії Курултаю планується розглянути питання про майбутні вибори делегатів загальнонаціонального з’їзду кримськотатарського народу наступного скликання, про участь у виборах народних депутатів України, про уточнення тексту і музики кримськотатарського національного гімну і про склад Центральної виборчої комісії з виборів делегатів Курултаю.

Перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров найважливішим на з’їзді вважає питання про нову систему виборів делегатів наступного складу Курултаю – повноваження нинішнього закінчуються цієї осені. За його словами, з 1991 року для формування системи національного самоврядування кримських татар діяла двоступінчата «американська» схема, коли виборці обирали виборників, а вже ті – делегатів Курултаю. Тепер планується затвердження прямого голосування, але якою буде його система – пропорційна, мажоритарна чи змішана – вирішуватимуть делегати загальнонаціонального з’їзду.

Рефат Чубаров переконаний, що пряме таємне обрання Курултаю наблизить виборців до делегатів.

«Це безпосередній вплив на якість представництва. Раніше ми не мали можливості це робити, бо це потребує і ресурсів, і серйозного організаційного забезпечення. Але ми пройшли етап апробування, обрання за цією системою делегатів місцевих меджлісів, і ми зрозуміли, що на це здатні», – зазначив Рефат Чубаров.

З ким кримські татари підуть до парламенту?

Хоча у порядку денному Курултаю немає питання про голову Меджлісу, але Рефат Чубаров не виключає, що Мустафа Джемілєв, який давно вже заявив про намір піти у відставку, в якійсь формі знову його порушить. Але, на думку Чубарова, на цій сесії загальнонаціонального з’їзду рішення з цього питання не ухвалюватиметься.

«Уже немає жодних сумнівів стосовно того, що делегати Курултаю задовольнять прохання голови Меджлісу про його переобрання. Це обов’язково відбудеться – на першій сесії нового Курултаю, вже наприкінці цього року, коли зберуться новообрані делегати» , – повідомив Рефат Чубаров.

Водночас він вважає, що певна інтрига стосовно другого питання порядку денного – участі у виборах Верховної Ради – ще зберігається. За його словами, бойкот кримськими татарами виборів малоймовірний, переговори з політичним партнерами щодо включення висуванців Курултаю до виборчого списку завершуються. Чубаров не підтверджує, але і не спростовує, що кримські татари однозначно підтримають Об’єднану опозицію і будуть представлені у списку «Батьківщини», каже – все вирішуватимуть делегати Курултаю.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG