Доступність посилання

ТОП новини

Freedom House: судове переслідування опозиції – загроза демократії в Україні


Головними проблемами для становлення демократії в Україні лишається судове переслідування опозиції, корупція і контроль влади над мас-медіа. Про це йдеться у звіті міжнародної організації Freedom House, який називається «Б’ючи на сполох-2: Захист демократії в Україні».

У звіті, зокрема, зазначається, що впродовж наступних тижнів українське керівництво має зробити остаточний вибір – або і надалі утримувати за ґратами опозиціонерів і здійснювати подальшу централізацію влади, або показати світові, що країна справді хоче інтегруватися до Європи, провівши чесні парламентські вибори і припинивши вибіркове правосуддя.

За висновком організації, в Україні посилюється концентрація влади в руках Президента Віктора Януковича і його родини, втім, за оцінкою експертів, громадянське суспільство не послабилось, а стало більш активним. За оцінкою Freedom House, серйозною проблемою залишається контроль українською владою мас-медіа, зокрема, телебачення.

Найважливішим завданням для України є надання можливості Юлії Тимошенко, Юрію Луценку та інші опозиціонерам брати участь у виборах до Верховної Ради.

«Дедалі більше розмов про застосування санкцій щодо України. Хоча ми не радимо це робити на цьому етапі, все ж сподіваємось, що ситуація з санкціями довкола Росії, та й сама можливість ухвалення санкцій стане «дзвоником» для українському уряду щодо того, що він прямує неправильним шляхом», – наголосив президент Freedom House Дейвід Креймер.

У Сенаті США зареєстровано вже дві резолюції, які пропонують застосування санкцій щодо України.

Організація Freedom House оприлюднила звіт у четвер, 19 липня, у Вашингтоні. Рік тому організація вже представляла документ щодо стану демократії в Україні. Нинішній звіт є результатом поновленого моніторингу.
XS
SM
MD
LG