Доступність посилання

ТОП новини

Український дім має виставити рахунок не захисникам мови, а міліції – активіст


Акція протесту проти прийняття закону про мову, Київ, 4 липня 2012 року
Акція протесту проти прийняття закону про мову, Київ, 4 липня 2012 року
Український дім у Києві вимагатиме від учасників протесту, які збиралися під стінами будівлі, грошову компенсацію. Про це у п’ятницю заявила прес-служба закладу, зазначивши що готує судовий позов на понад півмільйона гривень. Цю суму обґрунтовують розірваними контрактами. Громадський активіст Олександр Солонтай, який входить до оргкомітету підтримки голодувальників під Українським домом, сказав Радіо Свобода, що ці звинувачення безпідставні.

– В останній час в Україні поширилися два міфи з Українського дому. Перший міф –це про те, що опозиція, протестуючі і голодувальники не допустили Януковича дати підсумкову прес-конференцію за перше півріччя. Це не відповідає дійсності, хоча би з тої причини, що Януковича там не було та й люди не були проти того, щоб він пройшов крізь них і пішов давати прес-конференцію. Справа була в тому, що міліція почала розганяти людей, не бажаючи зустрічі людей і Президента. А другий міф – що буцімто голодувальники заважали функціонувати Українському дому. Це теж неправда, тому що голодувальники розташувалися мирно на сходах. На сходах було два коридори, достатньо можливості проходити до Українського дому, але натомість міліція встановила залізні парапети і ними оточила голодуючих і протестуючих, тим самим сама заблокувала підходи до Українського дому. Це міліціонерам повинні виставити рахунок.

– Пане Солонтай, чи під час акції голодування хтось із представників Українського дому висловлював якісь претензії активістам?

– Ні. Голодування громадських діячів розпочалось на наступний день після того, як політики покинули площу. Воно почалося відповідно в ніч із 6-го на 7 липня, а закінчилось 19 липня. У цей час ніхто ніяких претензій не висловлював.

– З чим в такому разі, Ви пов’язуєте заяву прес-секретаря Українського дому з погрозою судового позову?
Йде підготовка до створення Комітету захисту української мови, щоб долучити людей в кожному селі, місті і районі до роботи

– А все дуже просто. Я думаю влада попросила зробити таку заяву і буде пробувати робити подальші кроки, тому що голодувальники перейшли до стадії активних дій. Йде підготовка до створення Комітету захисту української мови і розгортання його діяльності, йде мова про те, щоб долучити людей в кожному селі, місті і районі до роботи і вони дуже бояться цього і хочуть відволікти увагу тих, хто голодував. Тобто, коли вони вийдуть з лікарняного, щоб вони займалися не роботою, а самозахистом.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG