Доступність посилання

ТОП новини

Президент Росії підписав закон про «іноземних агентів» серед НКО


Президент Росії Володимир Путін підписав суперечливий закон, який запроваджує статус «іноземного агента» для некомерційних організацій, що отримують фінансування з-за кордону і займаються політикою, повідомила в суботу прес-служба Кремля.

За документом, який запропонувала владна партія «Єдина Росія», політичні НКО, фінансовані з-за кордону, будуть включені до спеціального реєстру. Для них передбачена, зокрема, особлива регулярна звітність, а за її недотримання – адміністративна та кримінальна відповідальність.

Цей закон пройшов усі необхідні читання в обох палатах російського парламенту менш як протягом двох тижнів. Путін висловлювався на підтримку закону і проти того, щоб переносити його розгляд на пізніший час після широкого громадського обговорення.

Багато російських НКО і правозахисники називають закон «репресивним» і заявляють, що він суперечить конституції Росії.

Занепокоєння змінами до російського закону про некомерційні організації вже висловлювали, зокрема, в Європейському Союзі чи в Сполучених Штатах Америки.

Тим часом днями до Державної думи подали на розгляд законопроект, який має зобов’язати й російські засоби інформації повідомляти, чи не отримують вони фінансування з-за кордону.
XS
SM
MD
LG