Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Норвегії: Брейвік не змінив країну


Король Гаральд V (п) і прем’єр Єнс Столтенберґ (ц) на церемонії покладання вінків в Осло 22 липня 2012 року
Король Гаральд V (п) і прем’єр Єнс Столтенберґ (ц) на церемонії покладання вінків в Осло 22 липня 2012 року
Ультраправий екстреміст Андеш Берінґ Брейвік своїми нападами рік тому не зміг змінити відданість норвежців цінностям відкритості і багатокультурності суспільства, заявив у неділю прем’єр-міністр Норвегії Єнс Столтенберґ на церемонії з нагоди перших роковин трагедії.

Покладаючи вінок на місці одного з нападів у центрі столиці Осло, прем’єр наголосив, що вибух у столичному урядовому кварталі і розстріл учасників молодіжного табору «мали на меті змінити Норвегію», але норвезький народ відповів тим, що зберіг свої цінності. «Нападник програв – народ виграв», – заявив він, вшановуючи пам’ять 77 загиблих.

У церемонії також узяв участь король Норвегії Гаральд V.

33-літній нині Андеш Берінґ Брейвік рівно рік тому, 22 липня 2011 року, влаштував вибухи в урядовому кварталі в центрі Осло, в яких загинули 8 людей, а потім убив іще 69 людей у молодіжному таборі владної в Норвегії лівоцентристської соціал-демократичної Робітничої партії на острові Утея неподалік столиці.

Його судять за звинуваченнями в тероризмі. Він визнає вбивство загалом 77 людей, але не вважає себе винним і стверджує, що рятував Норвегію від імміграції, «ісламізації» і мультикультуралізму.

Суд має винести вердикт, зокрема, визначивши, чи осудний Брейвік, 24 серпня.
XS
SM
MD
LG