Доступність посилання

ТОП новини

У Норвегії Брейвік вимагає собі виправдання


Брейвік на суді в Осло, фото 22 червня 2012 року
Брейвік на суді в Осло, фото 22 червня 2012 року
На суді над ультраправим екстремістом Андешем Берінґом Брейвіком у Норвегії він заявив, що вимагає від суду виправдати його. За його словами, вбиваючи «прихильників імміграції мусульман», він захищав норвезький народ.

Під час його виступу ті, хто пережив його напади, і родичі загиблих на протест проти його позиції вийшли із зали суду.

На цьому слухання в справі закінчилися. Суддя повідомила, що вердикт буде винесений 24 серпня.

Сьогодні захист Брейвіка просив суд визнати масового вбивцю психічно здоровим і осудним і «дати йому понести відповідальність за його дії».

Учора прокурори просили суд визнати Брейвіка психічно хворим і неосудним і направити його на примусове психіатричне лікування.

Раніше два окремі висновки психіатрів дали Брейвікові протилежні діагнози: за одним, він потерпає на психічну хворобу й неосудний, автори іншого визнали Брейвіка психічно здоровим. Суд, серед іншого, має вирішити, який висновок він визнає за дійсний і, відповідно, чи осудний взагалі Брейвік.

Якщо Брейвіка визнають осудним, його засудять на термін до 21 року за ґратами (з можливістю для суду продовжувати цей термін). Якщо ж його визнають психічно хворим, то відправлять на примусове лікування у психіатричну лікарню на невизначений термін. Сам Брейвік раніше заявляв, що в разі визнання осудним не оскаржуватиме вирок, і, навпаки, називав другу можливість «гіршою від смерті».

33-літнього Андеша Берінґа Брейвіка судять за звинуваченнями в тероризмі. Він визнає вбивство 69 людей у молодіжному таборі владної в країні лівоцентристської соціал-демократичної Робітничої партії на острові Утея неподалік столиці Норвегії Осло і влаштуванні вибухів у самій столиці, в яких загинули ще 8 людей, біля будівель урядових органів, рівно 11 місяців тому, 22 липня минулого року. Але він не вважає себе винним і стверджує, що рятував Норвегію від імміграції, «ісламізації» і мультикультуралізму.
XS
SM
MD
LG