Доступність посилання

ТОП новини

Страх заполонив Україну перед виборами (європейська преса)


Прага – У західній пресі активно обговорюють ситуацію в українському суспільстві напередодні осінніх парламентських виборів. Оглядачі звертають увагу на наступ української влади на незалежні ЗМІ. Крім цього, газети інформують про те, що нове судове засідання в харківському суді у справі Юлії Тимошенко знову перенесли, тепер вже на 31 липня. Ще одна тема преси – перспективи полегшення з боку ЄС візового режиму для українців у час, коли понад три чверті з них ніколи не були за кордоном.

Австрійська Der Standard наголошує, що «перед парламентськими виборами 28 жовтня влада в Україні посилила наступ на критичні засоби інформації та блокує роботу таких видань, як незалежний телеканал ТВі, якому перекрили трансляцію в 11 містах, та інтернет-газета «Лівий берег», проти якої відкрила кримінальну справу прокуратура Києва. Видання з Відня публікує розмову з головним редактором «Лівого берега» (LB.ua ) Сонею Кошкіною (Ксенією Василенко), яка наголошує, що влада завдає удару перед виборами по одних із найпопулярніших ЗМІ. Адже, лише «Лівий берег» читають, як стверджує Соня Кошкіна, понад 2 мільйони відвідувачів у місяць. На думку головного редактора LB.ua, влада Президента Януковича намагається затвердити «принцип стерильності, контрольованості засобів масової інформації». Соня Кошкіна також вважає, що судова справа проти її видання, нібито за незаконне оприлюднення приватної інформації (SMS-повідомлень) депутата Верховної Ради від Партії регіонів Володимира Ландіка, є прикладом переслідування незалежного видання. Ландік звернувся до суду в цій справі ще у листопаді 2011 року, а кримінальну справу прокуратура Києва активізувала проти редакції LB.ua лише тепер. Соня Кошкіна пояснює свій виїзд із України до Італії небезпекою арешту і ув’язнення щонайменше на 7 років. Вона також каже, що троє членів редакції LB.ua також змушені перебувати за кордоном та планувати роботу інтернет-видання в еміграції. Редактор LB.ua заявляє в цьому інтерв’ю Der Standard, що «українська влада примудрилася лише упродовж двох років посіяти страх у всьому суспільстві в Україні» і робить це з метою полегшення маніпуляції людьми.

Польська Rzeczpospolita інформує, що у понеділок Київський районний суд Харкова, де розглядається нова кримінальна справа проти Юлії Тимошенко з приводу нібито її незаконних фінансових оборудок на посаді керівника ЄЕСУ у 90-і роки, знову переніс розгляд на 31 липня. Причини – відсутність самої Тимошенко, яка нині перебуває на лікуванні в Харківській залізничній лікарні, та прохання захисту про додатковий час для ознайомлення із судово-медичною експертизою про стан здоров’я підсудної. Внаслідок цієї експертизи прокурори оголосили про те, що Юлія Тимошенко може бути присутня в залі суду. Хоча захист це заперечує, посилаючись на поганий стан здоров’я колишнього прем’єра.

Український есперт Павло Грицак, директор компанії «Євромедіа» та керівник громадської організації «Європейський дім» у Києві, розмірковує на сторінках російської «Независимой газети» про можливості спрощення візового режиму для українців з боку ЄС у зв’язку із очікуваним у понеділок розглядом у Брюсселі цього питання. Автор вважає, що ЄС своїм затягуванням візової проблеми з Україною хоче «покарати українську владу, але внаслідок завдає удару по пересічних українцях». Понад три чверті українців, за даними опитувань, ніколи не були за кордоном і не знають на практиці, що таке життя в Європі. Тому, на думку експерта, з тих в Україні, хто ніколи не був за кордоном, в Європі, лише половина, та й то мляво підтримує євроінтеграцію. Але з 17 відсотків українців, які їздили на Захід, майже 80 відсотків за європейські правила життя. Всіляке затягування зі спрощенням візового режиму з боку ЄС, на думку Павла Грицака, ставить питання про те, чи потрібна Європі Україна як рівноправний партнер у майбутньому.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG