Доступність посилання

ТОП новини

Україна та ЄС домовилися про подальше спрощення оформлення віз


Україна та ЄС домовилися про подальше спрощення оформлення віз. Відповідну угоду про внесення змін до Угоди про спрощення оформлення віз між Україною та ЄС підписали сьогодні Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко та комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Філе.

Згідно з цією Угодою до вже наявної Угоди про спрощення візового режиму буде внесено доповнення, згідно з якими розширюється перелік осіб, які підпадають під категорію, що може претендувати на отримання віз до країн ЄС за спрощеною процедурою.

Зокрема, під дію документа підпадають не лише журналісти, але й технічні члени їхньої команди (оператори, звукорежисери тощо). Візові спрощення також поширюються не лише на учасників програм обміну від міст-побратимів, а й на інші муніципальні одиниці. Також під цю категорію підпадають громадяни, які відвідують не лише родичів-громадян України, які проживають в ЄС, але і безпосередньо родичів-громадян ЄС. Список поповнився також і супроводжуючими особами, які потребують медичного лікування. Крім того, з'явилося чотири нові категорії осіб, на яких також буде поширюватися спрощена візова процедура: члени громадських організацій, члени професій, які беруть участь у міжнародних форумах (семінарах, виставках тощо), представники релігійних громад, учасники програм транскордонної співпраці в рамках програм ЄС.

Питання підписання Угоди стало предметом гострої дискусії в ЄС. Так, після того, як 5 липня Європейська комісія рекомендувала Раді Євросоюзу підписати документ, деякі політики закликали Брюссель не робити цього через політичну ситуацію в Україні. Однак, більшість депутатів Європейського парламенту висловилися за підписання цього документа.
XS
SM
MD
LG