Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські регіонали порушили регламент заради «мовного» питання – опозиція


Представники опозиційних фракцій Дніпропетровської міської ради заявили, що депутати міськради від Партії регіонів порушили в середу регламент міськради, аби ухвалити заяву про підтримку затвердженого Верховною Радою закону «Про засади державної мовної політики».

За словами опозиціонерів, іще навіть до формування порядку денного і до реєстрації депутатів, всупереч регламентові, регіонали взяли слово і зачитали заяву про підтримку закону.

Керівник фракції ВО «Батьківщина» Максим Курячий закликав міського голову не йти на порушення регламенту і не ставити на голосування заяву, що представляє думку лише частини депутатів, зокрема, фракції Партії регіонів, однак звернення було ухвалене голосами провладної більшості. Опозиційні фракції його не підтримали.

Голова регіонального штабу об’єднаної опозиції Андрій Павелко заявив, що, крім того, що заява міськради ухвалена з порушеннями – у жодного з депутатів не було на руках тексту документу, – є чимало питань і до самого «мовного закону».

«Впровадження цього законопроекту на загальнодержавному рівні, за оцінками Мінфіну і експертів, обійдеться приблизно в 17 мільярдів гривень. У перерахунку для Дніпропетровської області це складе понад 1 мільярд гривень. Виникає питання: з яких джерел буде фінансуватися даний законопроект? Якщо депутати звертаються з підтримкою, то фінансування даного законопроекту повернеться на місцеві ради», – сказав Павелко.

Водночас міський голова Іван Куліченко не зміг спрогнозувати, у яку суму обійдеться місцевому бюджетові реалізація «мовного закону».

Міністерство фінансів іще понад місяць тому заявляло, що не давало ніяких оцінок щодо цього закону. Прес-служба Мінфіну повідомляла, що інформація щодо обсягів видатків на реалізацію закону в 17 мільярдів гривень, яку озвучила одна з чиновниць міністерства, не була узгоджена з Міністерством фінансів, а взята з прес-релізу комітету Верховної Ради з питань культури і духовності, де безпідставно, як стверджують у Мінфіні, заявили, ніби Міністерство фінансів і комітет з питань бюджету парламенту у своїх висновках зазначили, що реалізація закону потребуватиме величезних бюджетних витрат – за підрахунками, від 5 до 17 мільярдів гривень.
XS
SM
MD
LG