Доступність посилання

ТОП новини

Шахтарі Львівщини вимагають виплатити їм зарплату


Шахтарі у Львові протестують, 26 липня 2012 року
Шахтарі у Львові протестують, 26 липня 2012 року
Львів – Працівники «Львівської вугільної компанії» пікетуватимуть у четвер обласну адміністрацію. Їхні вимоги – виплатити зарплату, підвищити її та не допустити занепаду вугільної галузі в області. Через зарплатну заборгованість вони страйкували упродовж трьох днів.

«Якби ми не приїхали на пікет, то нам би не виплатили зарплату», – довелось чути від робітників «Львівської вугільної компанії» торік у листопаді й цьогоріч у лютому та травні.

Тільки-но оголосивши про пікет у Львові, робітникам у середу виплатили зарплату за травень, а за червень обіцяють це зробити до 10 серпня. Страйк припинили, бо склади шахт переповнені вугіллям.

Люди втомились від злиднів і обіцянок

Однак представники підприємства протестуватимуть біля обласної адміністрації і прокуратури, повідомила Радіо Свобода голова первинної профспілкової організації Незалежної профспілки гірників України ПАТ «Львівська вугільна компанія» Ольга Шкоропад.

«Ми втомились кожен місяць вибивати зарплату акціями. Ми хочемо, щоб прокуратура і обласна адміністрація нам сказали доки це триватиме. Люди живуть у стресі. Люди мають борги протестами домагатись виплати зарплати, ми не маємо за що жити. Середня зарплата робітника 2200 гривень», – каже профспілковий діяч.

Серед вимог працівників є збільшення зарплати. Оскільки людям нараховують ставки з мінімального заробітку 922 гривні, а не 1102, за чинним законодавством. Керівництво компанії та чиновники ОДА пояснюють, що державне підприємство «Львіввугілля» за послуги зі збагачення вугілля заборгувало збагачувальному підприємству 27 мільйонів гривень.

Вугілля залежується на складах

З початку року державне підприємство «Львівугілля» має проблеми зі збутом вугілля. Причиною такої ситуації є те, зауважує депутат Червоноградської міськради Олександр Грасулов, що «Західенерго» з початку року належить компанії бізнесмена Ріната Ахметова, а Бурштинська і Добротвірська теплоелектростанції використовують вугілля «Павлоградвугілля», а не Львівського вугільного басейну.

«Зрозуміло, що Ахметов має свої шахти і замінює наше вугілля павлоградським.Це вигідніше, бо завозиться вугілля зі сходу, зі своїх шахт. Справді було дуже багато вугілля на складах, заборгованість по зарплаті гірникам. Це серйозна проблема для регіону», – наголосив депутат- «свободівець».

У структурах Ріната Ахметова не коментують ці твердження депутата- «свободівця».

Місцеві депутати різних рівнів звертались до Прем’єр-міністра і голови Львівської ОДА Михайла Костюка із вимогами врегулювати проблеми збуту вугілля на об’єкти «Західенерго», щоб теплоелектростанції, котрі належать Рінату Ахметову, купували вугілля із шахт Львівсько-Волинського басейну. Львівська обласна адміністрація зреагувала лише на останній протест робітників «Львівської вугільної компанії» і їх намiр пікетувати ОДА. А відтак обласна адміністрація проситиме уряд виділити 200 мільйонів гривень на технічне переоснащення та модернізацію гірничих лав, підвищення рівня безпеки «Львіввугілля». Жодного слова про реалізацію вугілля з шахт Львівського вугільного басейну немає.

Профспілковий діяч Ольга Шкоропад каже, що місцева влада не може вирішити питання збуту львівського вугілля і що «комусь вигідно регіон задушити. Вже сказали, що під концесію підпадають три шахти, а решту закриють».
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG