Доступність посилання

ТОП новини

Генсекретар ООН вшановує жертв Сребреницької різанини


Пан Ґі Мун біля стіни з іменами вбитих у Меморіальному центрі Поточарі 26 липня 2012 року
Пан Ґі Мун біля стіни з іменами вбитих у Меморіальному центрі Поточарі 26 липня 2012 року
Пан Ґі Мун став сьогодні першим Генеральним секретарем ООН, який прибув вшанувати пам’ять так званої різанини в Сребрениці – масового вбивства боснійськими сербами понад восьми тисяч босняків-мусульман, чоловіків і підлітків, у захопленому ними в липні 1995 року місті Сребрениці і його околицях у Боснії й Герцеговині.

Він поклав квіти на меморіальному цвинтарі Поточарі поблизу міста, де поховані тисячі ідентифікованих жертв трагедії, і вшанував їхню пам’ять біля стіни з іменами всіх понад 8 тисяч загиблих.

За його словами, Сребрениця стала одним із найтемніших розділів сучасної історії, і ООН не виконала в ньому своєї відповідальності, а міжнародна спільнота не відвернула геноциду.

Сребрениця з околицями були босняцьким анклавом в оточенні сил боснійських сербів, який під час тих подій перебував під захистом миротворчих сил ООН, які, однак, нічого не зробили, щоб перешкодити масовому винищенню людей, що його пізніше Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії і Міжнародний суд визнали геноцидом.
XS
SM
MD
LG