Доступність посилання

ТОП новини

«Нестрашну» Україну хочуть бачити в Європі


Київ – Україна виявилася більш європейською, комфортною і красивою та менш ворожою, ніж очікувало більшість футбольних фанів із країн ЄС. Про це свідчать результати соціологічного опитування Інституту світової політики, проведеного під час Євро-2012. При цьому мешканці Євросоюзу не проти членства України в ЄС та позитивно сприймають ідею безвізового режиму. Водночас про важливість таких результатів говорять і експерти. Втім вони не радять вбачати євроінтеграцію України лише в успішному, на їхню думку, проведенні чемпіонату.

Європейські люди і антиєвропейський уряд. Такими є враження жителів ЄС від відвідин України під час Євро-2012. При цьому понад 16 відсотків із них переконані: Україна уже член Євросоюзу.

Дослідники Інституту світової політики, котрі опитували футбольних фанів, зауважують: судження жителів ЄС щодо України несподівані і певною мірою приємні, але відрізняються від тих, які подає європейська преса.
Загалом 70 відсотків бачать Україну в ЄС. Заважає вступу погана економічна ситуація, корупція в уряді, політичні в’язні
Альона Гетьманчук

«Все ж таки населення ЄС, особливо, коли вступає у такий контакт із Україною, бачить і сприймає її європейське майбутнє по-іншому, ніж деякі політики ЄС. Загалом 70 відсотків бачать Україну в ЄС в середньостроковій перспективі. Заважає вступу погана економічна ситуація, корупція в уряді, політичні в’язні», – наголошує директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук, зазначаючи, що більше половини опитаних – майже 53 відсотки – підтримує встановлення безвізового режиму між Україною та ЄС. Однак, за словами експерта, Євро-2012 все ж таки більше вплинуло на ставлення мешканців ЄС до України в цілому.

Зокрема, європейський футбольний чемпіонат допоміг іноземцям більше дізнатися про Україну, а також розвіяв міф про її небезпечність та ворожість тутешніх мешканців. Про це говорить аналітик Інституту світової політики Оксана Пилявець. Однак вона відзначає, що близько 20 відсотків громадян ЄС вважають українську владу напівдиктаторською.
56 відсотків сказали, що потрібно боротися з корупцією
Олена Пилявець

«Ми поцікавилися, що потрібно зробити, щоб покращити імідж України. 56 відсотків сказали, що потрібно боротися з корупцією. Ми також поцікавилися, чи давали європейські вболівальники в Україні хабар. Кожен десятий був так чи інакше вимушений надати певну суму. З тих, хто вимагав, були в основному міліціонери та працівники митниці», – розповіла Олена Пилявець.

Європа має знати правду

Між тим, майже 75 відсотків українців і самі вважають чемпіонат досягненням, говорить соціолог Євген Копатько.

«Якою б тяжкою не була ситуація всередині країни, хто б не ділився за політичними кольорами, нам вдалося зібратися та посунути наші внутрішні негаразди. Безумовно ми хотіли показати себе якнайкраще, і можливо, саме попри критику, яка була, це вдалося нам значно краще. Це зусилля всієї країни», – зауважує соціолог.

На думку Євгена Копатька, власний досвід спілкування з українцями став для іноземців визначальним у процесі формування їхньої думки про Україну в цілому. Тому з такими результатами обов’язково мають ознайомитися представники політичної еліти Європи, зауважує експерт.

Чемпіонат вдалий, але не може бути досягненням – дипламат

Водночас прес-аташе представництва ЄС в Україні Давид Стулік наголошує: євроінтеграція України полягає не лише у Євро-2012.
Завдяки Євро-2012 інтенсифікувалися контакти між громадянами України і ЄС
Давид Стулік

«Процес європейської інтеграції стосується політичних, суспільних, економічних справ. А це – питання спорту. Звичайно, спорт і політика завжди сполучені, і, наприклад, завдяки Євро-2012 інтенсифікувалися контакти між громадянами України і ЄС. Тобто, на людському рівні це має вплив, але це не вплив інституціональний», – говорить він.

Попри це, Давид Стулік відзначає: чемпіонат дійсно відбувся на високому рівні – чимало людей отримали задоволення, а Україна і Польща змогли покращити свій імідж у світі.

Опитування Інституту світової політики тривало з 9 червня по 1 липня у містах-господарях Євро: Донецьку, Києві, Львові та Харкові. У ньому взяли участь близько 1050 респондентів з усіх країн Євросоюзу, окрім Кіпру та Естонії. Більшість опитаних – майже 85 відсотків, – лишилися задоволеними чемпіонатом, а тих, хто хочуть приїхати до України ще раз, виявилося понад 75 відсотків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG