Доступність посилання

ТОП новини

Румунія голосує щодо імпічменту президента


Траян Бесеску з факелом на мітингу своїх прихильників у Бухаресті 26 липня 2012 року
Траян Бесеску з факелом на мітингу своїх прихильників у Бухаресті 26 липня 2012 року
Виборці в Румунії голосують у неділю на референдумі щодо імпічменту президента Траяна Бесеску. Румуни мають затвердити чи відхилити рішення парламенту усунути президента з посади.

Плакати прихильників імпічменту з закликом голосувати «Так», на яких «прості румуни» заявляють: «Хочу відставки!»
Плакати прихильників імпічменту з закликом голосувати «Так», на яких «прості румуни» заявляють: «Хочу відставки!»
Лівоцентристська владна коаліція прем’єр-міністра Віктора Понти, яка прийшла до влади в кінці квітня, проголосувавши за недовіру попередньому правоцентристському урядові союзників президента, звинувачує правоцентриста Траяна Бесеску в перевищенні повноважень і втручанні у справи уряду при запровадженні суворих антикризових економічних заходів попередніми роками.

На початку місяця парламент проголосував за імпічмент Бесеску, і нині він тимчасово усунений із посади президента до рішення референдуму.

Низка кроків, до яких вдалася коаліція, щоб усунути президента, вже викликала різку критику, зокрема, з боку Європейського Союзу, де попереджають про розмивання демократії в Румунії.

Бесеску відкидає звинувачення і закликає виборців бойкотувати референдум; у разі, якщо в ньому візьме участь менш як половина всіх виборців країни, референдум буде нечинний, і президент повернеться на посаду.

Бесеску водночас визнає, що важкі соціальні кроки, на які був змушений піти попередній уряд його союзників за три попередні кризові роки, підірвали його популярність, і заявляє, що «не тримається за посаду». Його другий і останній п’ятирічний термін збігає 2014 року.

У разі, якщо референдум підтвердить імпічмент, нові вибори президента доведеться проводити достроково. За опитуваннями, більшість виборців підтримує відставку голови держави, і все може вирішити явка на референдум.

Дільниці для голосування працюватимуть до 11-ї години вечора за місцевим часом, який збігається з київським.

2007 року парламент Румунії уже оголошував Бесеску імпічмент, але тоді референдум голосами майже трьох чвертей учасників повернув його на посаду президента.
XS
SM
MD
LG