Доступність посилання

ТОП новини

Позачергова сесія Верховної Ради у день старту виборчої кампанії


Київ – Верховна Рада України збирається у понеділок на позачергову сесію. У порядку денному – зміни до бюджету, угода про зону вільної торгівля в рамках СНД, нові соціальні ініціативи. Однак, на думку експертів, основними будуть питання щодо спікера і, власне, остаточне ухвалення «мовного» законопроекту, який досі не підписаний. Це може стати основою початку парламентської передвиборної кампанії, яка офіційно теж стартує у понеділок.

Заробили додаткову кількість грошей, яку треба розподілити на соціальні ініціативи. Таким чином пояснив у коментарі Радіо Свобода причину позачергового скликання парламенту депутат-регіонал Вадим Колесніченко.

У порядку денному засідання, оприлюдненому на сайті Верховної Ради, є низка законопроектів щодо внесення змін до бюджету, а також питання остаточної ратифікації угоди у рамках СНД щодо створення зони вільної торгівлі. (Цю угоду підписали ще в жовтні минулого року прем'єри країн-членів Співдружності. На думку деяких експертів, зиск від угоди отримає Росія, натомість для української економіки вона є невигідною).

Крім того, за словами Колесніченка, розглянуть можливість скасування «мовного» закону. (3 липня, за твердженням провладних депутатів, Рада ухвалила Закон «Про засади державної мовної політики». Опозиція це заперечує. Закон передбачає офіційне використання регіональних мов у роботі місцевих органів влади, якщо на територіях, де розповсюджена така мова, мешкає мінімум 10% носіїв).

«Ми їх проголосуємо і все. І відхилимо, безумовно»

Проте, на думку Вадима Колесніченка, ані скасовувати цей законопроект (одним із ініціаторів якого є він сам), ані повторно за нього голосувати парламент не буде.

Є пропозиції – проекти – про скасування голосування. Ми їх проголосуємо і все. І відхилимо, безумовно
Вадим Колесніченко
«Є пропозиції – проекти – про скасування голосування. Ми їх проголосуємо і все. І відхилимо, безумовно», – переконує Вадим Колесніченко.

Законопроекти, які Рада планує розглянути на позачерговій сесії – не більше, ніж спроба показати, що парламентська більшість щось робить, вважає б’ютівець Сергій Соболєв. За його словами, жодне з питань на порядку денному не є нагальним. Зокрема, зону вільної торгівлі у СНД не ратифікували ще деякі інші країни Співдружності. Тому опозиція візьме участь у голосуванні, тільки якщо знову йтиметься про мову, заявив Соболєв.

Якщо виникає питання про «мову», буде інша тактика поведінки опозиції
Сергій Соболєв
«Якщо виникає питання про «мову», буде інша тактика поведінки опозиції. А якщо будуть всі ці провальні питання, які нічого не змінюють у житті країни, то нехай розглядають їх самі», – пропонує опозиційний народний обранець.

Повторне голосування щодо законопроекту про засади мовної політики депутат не виключає, хоч і вважає малоймовірним.

«…тоді треба бути поміняти спікера»

Тим часом, у понеділок офіційно стартує передвиборна кампанія. Без «мовного» закону, як однієї із ключових своїх попередніх обіцянок, регіонали її розпочати не можуть, вважає політолог Вадим Карасьов.

Якщо нинішній голова Верховної Ради це не робитиме, тоді треба бути поміняти спікера, обрати нового, який підпише цей (ред.– «мовний») закон
Вадим Карасьов
«Якщо нинішній голова Верховної Ради це не робитиме, тоді треба бути поміняти спікера, обрати нового, який підпише цей закон і відправити його на підпис Президенту України», – констатує експерт.

За його словами, осінні вибори покажуть, чи буде парламент цілковито вмонтований у вертикаль влади і фактично підконтрольний виконавчій владі й Президентові. А це залежатиме від того, наскільки владі вдасться дискредитувати опозицію.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

XS
SM
MD
LG