Доступність посилання

ТОП новини

Корупція у польському консульстві в Україні?


Варшава – Польська опозиція підозрює, що при видачі шенгенських віз громадянам України польські дипломати використовували корупційні схеми. У середу лідери партії «Право і справедливість» провели прес-конференцію у Варшаві з приводу резонансної публікації щоденного видання «Gazeta Polska». Як твердить ця газета, у польському консульстві в Луцьку діяла організована група, яка продавала українцям шенгенські візи. За даними видання, справою займається польська прокуратура. В Україні ж правоохоронці кажуть Радіо Свобода, що не мають даних про можливу аферу в Луцьку.

Польщі загрожує міжнародний скандал. На цьому наголошує наближена до польських опозиційних середовищ «Gazeta Polska». Це видання твердить, що в консульстві Польщі в Луцьку видавали шенгенські візи громадянам, які мали заборону в’їзду до Шенгенської зони. За даними газети, в Луцьку видавали візи повіям, а можливо, що навіть дійшло до торгівлі дітьми. Газета пише, що в дипломатичній установі діяла група корупціонерів, якою немовби керував колишній співробітник комуністичних спецслужб.

За даними газети, польська прикордонна служба натрапила на слід корупціонерів із консульства ще у 2011 році. Видання звинувачує Міністерство закордонних справ Польщі та міністра Радослава Сікорського в тому, що факти корупції у Луцькому консульстві приховуються.

Офіційної реакції з боку польського МСЗ поки що немає. Речник міністерства Марцин Босацький у соціальній мережі twitter назвав резонансну справу «політичною атакою» опозиції. Про ситуацію в Луцькому консульстві він написав: «Якщо прокурор висуне звинувачення щодо його діяльності, а МЗС досі такої інформації немає, то винні будуть звільнені».

Опозиція хоче, щоб справою зайнявся Сейм

Про те, чому мовчить міністр Сікорський, на прес-конференції запитували польські опозиціонери.
Все вказує на те, що йдеться про корупцією у виконанні дипломатів та працівників МЗС
Маріуш Блащак

«Патологія у процедурах видачі віз в Україні – це щось жахливе. Все вказує на те, що йдеться про корупцією, корупцію у виконанні дипломатів та працівників МЗС за участю людей із ПееНеРівських служб», – заявив Маріуш Блащак, лідер парламентської фракції «Право і справедливість».

Блащак вважає, що справою луцького консульства повинна зайнятися парламентська комісія закордонних справ. Заступник голови цієї комісії Вітольд Ващиковський твердить, що сигнали про порушення при видачі віз громадянам України та Білорусі надходили ще раніше. За його словами, система отимання віз у польських консульствах настільки складна, що це спричинило виникнення корупційної ситуації. Мовляв, виникла ціла мережа турбюро-посередників, які беруть гроші за послуги при оформленні віз.

«Це веде до дуже небезпечного явища – громадяни Росії, мешканці Калінінграда, які нещодавно отримали можливість приїжджати до Польщі в рамках договору про малий прикордонний рух, мають більші привілеї, ніж громадяни України та Білорусі, в яких ми повинні бути більше зацікавлені», – говорить Ващиковський.

Якщо виявиться, що порушення при видачі віз українцям мали масовий характер, зазначає він, то це може мати прикрі наслідки для громадян Польщі. За словами Ващиковського, сусідні з Польщею держави були б змушені впровадити якісь обмеження щодо вільного перетину кордонів із Польщею.

В Україні нічого не знають про візову аферу

Тим часом в Україні правоохоронці сказали Радіо Свобода, що не мають інформації про можливі зловживання у польському консульстві в Луцьку. Упродовж середи в Управлінні МВС у Волинській області перевірені документи усіх відділів, котрі могли розслідувати «візову» справу. Однак таких даних не знайдено, повідомила фахівець управління зв’язків із громадськістю Волинського УМВС Оксана Ближчик.

«Волинські міліціонери не реєстрували з цього приводу ніяких заяв, а відтак ніяких перевірок не проводили. Ні потерпілі, ні підозрювані не зверталися з цього приводу. У міліції Волинської області не зареєстровано жодної заяви. Якби були заяви, проводилися б перевірки, і ми тоді могли б щось коментувати», – зауважила Оксана Ближчик.

Прес-секретар прокурора Волинської області Жанна Воробйова зазначила у коментарі Радіо Свобода, що якщо така справа існує, вона перебуває в компетенції лише польських служб, оскільки консульство вважається територією іноземної держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG