Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині вшанували пам'ять Івана Сірка


Монумент Іванові Сірку на Дніпропетровщині
Монумент Іванові Сірку на Дніпропетровщині
На Дніпропетровщині у суботу вшанували пам'ять видатного кошового отамана Запорозької Січі Івана Сірка. У селі Капулівка Нікопольського району з нагоди 332-ї річниці його смерті відбулись урочистості та покладання квітів до могили кошового.

На захід зібрались представники влади та громадськості, зокрема, козацькі дружини з різних регіонів України, гості із-за кордону.

На честь Івана Сірка пролунали гарматні постріли. На Співочому полі відбувся фестиваль козацької пісні.

Торік поряд з могилою Івана Сірка встановили дзвіницю та сторожову вежу, впорядкували прилеглу територію. Однак будівництво цих споруд викликало як схвалення, так і критику з боку громадськості.

Іван Сірко (близько 1610 – 1680) – козацький ватажок, легендарний кошовий отаман Запорозької Січі й усього Війська Запорозького Низового. За легендами, здобув перемогу в 55 боях і жодного не програв.

У 60-ті роки минулого століття, коли води Каховського водосховища наблизилися до могили, прах перепоховали в іншому кінці села. Могилу Сірка у Капулівці вважають цінною пам’яткою історії та культури.

Щороку, на початку серпня, на могилі Сірка в Капулівці вшановують його пам'ять, захід збирає тис ячі українців з усієї країни та з-за кордону.
XS
SM
MD
LG