Доступність посилання

ТОП новини

У Румунії зміни в уряді після невдалого референдуму про імпічмент президента


Прем’єр-міністр Румунії Віктор Понта оголосив сьогодні про зміну кількох міністрів у його уряді, зокрема, міністра внутрішніх справ після того, як попередній міністр Йоан Рус подав у відставку через критику на його адресу в поганій організації референдуму про імпічмент президента, який зазнав невдачі.

Новим міністром внутрішніх справ став Мірча Дуса. Відбулися й інші зміни: зокрема, міністром закордонних справ замість Андрея Марґи став дотеперішній міністр юстиції Тітус Корлатян, а його портфель перейшов до Мони Північеру, яка дотепер була суддею Верховного суду.

Прем’єр наголосив, що зміни узгоджені з тимчасовим виконувачем обов’язків голови держави, його близьким союзником Кріном Антонеску.

Конституційний суд Румунії минулого тижня відклав на кінець місяця винесення остаточного рішення щодо референдуму про імпічмент президента Траяна Бесеску, результати якого він має офіційно затвердити, пославшись на необхідність додатково перевірити оновлені списки виборців.

За одним із попередніх рішень Конституційного суду, для визнання референдуму чинним у ньому мала взяти учать понад половина всіх виборців країни; за офіційними даними Центрального виборчого бюро Румунії, в ньому проголосували лише трохи більше як 46 відсотків виборців.

Рішення про імпічмент Бесеску, яке мали затвердити чи відхилити виборці на референдумі, ухвалили на початку минулого місяця супротивники президента в парламенті, представники нині владної коаліції Понти. Наразі Бесеску тимчасово усунений із посади, до рішення Конституційного суду про результат референдуму.

Якщо уточнене число учасників не перевищить 50 відсотків і референдум буде визнаний нечинним, він повернеться на посаду. Якщо супротивникам Бесеску вдасться знайти додаткові голоси, він остаточно втратить посаду, бо серед учасників референдуму переважна більшість голосувала за імпічмент.
XS
SM
MD
LG