Доступність посилання

ТОП новини

Банківські шахрайства і приватні дані чекають на рішення Європарламенту


Брюссель – Європейська фінансова та боргова криза поза сумнівом залишатиметься в осінніх планах європейських комісарів та членів Європарламенту. Повернувшись із відпусток, євродепутати, зокрема, спробують вирішити проблему маніпуляцій та спекуляцій у банківській сфері співдружності. Завершення літа також ознаменує повернення Європарламенту до питань обміну приватними даними між правоохоронцями різних країн-членів. Важливі рішення очікують і проблеми авторських прав та норм шумового рівня в аеропортах великих європейських міст.

Правила поведінки фінансових установ співдружності, зокрема, банків, будуть серед головних пріоритетів Європарламенту. З того часу, як нинішня криза виявила численні зловживання банкірів та повну незахищеність ринків перед спекуляціями, Єврокомісія розробляє стратегію контролю та покарань винних. Штучно роздуті, або занижені міжбанківські відсоткові ставки вже були предметом багатьох скандалів.

Єврокомісар з питань внутрішнього ринку та послуг Мішель Барньє, з огляду на подібні зловживання, зазначає, що всі держави ЄС повинні озброїтися наглядовими службами та чіткою методикою запобігань викривлень у діяльності банків.
Кожна держава ЄС повинна вписати до національного кримінального кодексу статті щодо маніпуляцій при обчисленні банківських ставок
Вівіан Редінґ

«Єврокомісія не терпітиме маніпуляторів на фінансових ринках, – додає віце-президент Єврокомісії з питань юстиції, засадничих прав та громадянства Вівіан Редінґ. – У цьому випадку стримувальну роль у майбутньому має відігравати кримінальне законодавство. На практиці це означає, що кожна держава ЄС повинна вписати до національного кримінального кодексу статті щодо маніпуляцій при обчисленні банківських ставок. Це слід ефективно карати».

Згадані та інші пропозиції профільних єврокомісарів будуть обговорювати на одній з осінніх пленарних сесій Європарламенту. Характерно, що боротьба з викривленнями роботи фінансових установ також є одним із пріоритетів Кіпру, який головує у Раді Євросоюзу до кінця нинішнього року.

Як відкрити ширший доступ до бази даних політичних біженців?

Інша важлива тема, яку порушуватимуть у Європейському парламенті, – обмін даними з єдиної бази Євросоюзу, де реєструють усіх прохачів притулку та іноземних правопорушників. Ця система з 2003 року групує різні приватні дані цих категорій людей. Однак, національні правоохоронні органи досі не мають до неї прямого доступу. Процедуру отримання даних, що наразі є повільною та складною, євродепутати і Єврокомісія осінню спробують спростити. Однак, з огляду на численні зауваження окремих депутатських груп, вочевидь, навколо цієї теми у Європарламенті слід очікувати великих дебатів.

Наступна важлива сфера для дискусій упродовж осінніх сесій законодавчої установи ЄС – авторські права творів літератури чи музики, творці яких залишилися невідомими. Перед тим, як виставляти їх до електронних медіа чи бібліотек, Європарламент хоче створити прозору законодавчу баку ідентифікації та перевірок подібних, так званих «творів-сиріт».

Наразі, за вікном літо, пора відпочинку та мандрів, а отже, кількість авіарейсів на цей період значно зросла. Водночас, пропорційно зростає і рівень шуму, на який нарікають європейці, що мешкають поблизу аеропортів. Дев’ятнадцятого вересня євродепутати спробують визначити, якими мають бути шумові норми на летовищах країн об’єднаної Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG