Доступність посилання

ТОП новини

Янукович захистив російську, а українську доручив Азарову


Київ – Президент Віктор Янукович підписав Закон «Про засади державної мовної політики», який значно розширює сферу вжитку російської мови в Україні. Також він доручив Прем’єр-міністру Миколі Азарову розробити і затвердити програму всебічного розвитку української мови. Експерти називають подібне рішення прогнозованим і зазначають, що, ухваливши подвійне рішення, Президент намагається зменшити негативний ефект від ухвалення суперечливого закону, що збурив суспільство.

Напередодні підписання мовного закону Президент Віктор Янукович провів зустріч із представниками інтелігенції, обговорив мовну тематику і навіть висловив стурбованість за українську мову. В учасника зустрічі письменника Івана Драча навіть склалося враження, що Президент зачекає із підписанням закону.

«Там зібралося стільки серйозних людей – від Президента Леоніда Кравчука до директора Інституту української мови Павла Гриценка. Думав, що Президент почекає ще якийсь час. Звичайно, це є болючий удар для мене», – зауважив Іван Драч в інтерв’ю Радіо Свобода.

Заради партії Янукович зробив собі незручно

Одразу після ухвалення закону «Про засади державної мовної політики» в парламенті, політолог Володимир Фесенко припускав, що Президент одночасно із законом ухвалить якесь рішення на користь української мови. Адже закон про засади державної мовної політики викликав категоричне неприйняття в опозиції та в значної частини суспільства.

«Для Партії регіонів це виграш. Їм цей конфлікт електорально дуже вигідний. А от для Президента – це незручно», – зазначає Володимир Фесенко.

Коментуючи рішення про створення робочої групи, яка опікуватиметься мовним питанням, поет та політтехнолог Володимир Цибулько зазначає, що найбільше роботі таких груп загрожує бюрократизація.

«Функція держави – це завжди бюрократизація. Мовна сфера дуже делікатна, вона творча і жива. А бюрократизація лише мертвить», – зауважує він.

Через мовний закон Янукович не стане… Кучмою

Закон про засади державної мовної політики, що значно розширює сферу офіційного вжитку російської мови, був ухвалений з ініціативи Партії регіонів. Зроблено це було з огляду на парламентські вибори. Утім, політологи зазначають, що в даному випадку інтереси регіоналів суперечать інтересам Віктора Януковича, мета якого – президентські вибори 2015 року.

«Завдання Партії регіонів дуже коротке – виграти парламентські вибори. Думаю, що таким маневром Партія регіонів відсікла Януковичу перспективу перетворитися в Кучму, який обирався на Сході, а вдруге переобирався на Заході», – каже Володимир Цибулько.

Згідно з президентським дорученням, робоча група для удосконалення мовного законодавства має бути утворена до 13 серпня, а державну програму зі всебічного розвитку української мають затвердити до 27 серпня.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG