Доступність посилання

ТОП новини

У Сирії тривають бої за Алеппо


Бійці Вільної сирійської армії в Алеппо не збираються здаватися, фото 9 серпня 2012 року
Бійці Вільної сирійської армії в Алеппо не збираються здаватися, фото 9 серпня 2012 року
У Сирії в четвер тривали бої між урядовими військами і силами опозиції в місті Алеппо, другому найбільшому в країні. Агентство «Франс-Прес» наводить слова одного з командирів повстанців, що опозиційна Вільна сирійська армія відступила з району міста Салахеддін, який був їхньою твердинею протягом останніх тижнів; за словами командира, це був «тактичний відступ».

Сирійські державні засоби інформації повідомляли, що урядові війська відновили контроль над цим районом міста, ще в середу; повстанці ж іще в четвер уранці стверджували, що далі контролюють його.

Президент Сирії Башар аль-Асад теж у четвер призначив нового прем’єр-міністра. Ваель аль-Халкі замінить Ріяда Хіджаба, який минулого тижня оголосив про перехід на бік повстанців і нині перебуває в Йорданії.

Тим часом Іран, головний союзник влади Сирії, зібрав у четвер міжнародну конференцію щодо Сирії за участі країн, які теж більшою чи меншою мірою підтримують Дамаск – Росії, Китаю, Пакистану, Венесуели, держав Середньої Азії, – а також низки членів Ліги арабських держав.

При цьому Тегеран закликав до «серйозних і за участі всіх сторін» переговорів між владою і опозицією в Сирії. Як заявив іранський міністр закордонних справ Алі Акбар Салегі в виступі, який транслювали на державному телебаченні, Тегеран «відкидає будь-яке зовнішнє і воєнне втручання в Сирії і підтримує зусилля ООН на подолання кризи».

Сирійська опозиція заявляє, що не піде ні на які переговори, поки Башар аль-Асад залишається при владі, і що зусилля ООН у Сирії провалилися.
XS
SM
MD
LG