Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки Олімпіади: перші – американці, українці здобули 20 нагород


Київ – Світ підбиває перші підсумки тридцятої Олімпіади, яку урочисто закрили у Лондоні у неділю ввечері. За підсумками двох тижнів змагань, медальний залік очолили Сполучені Штати Америки: в активі американських спортсменів – 46 золотих і по 29 срібних і бронзових медалей. У трійці лідерів – спортсмени Китаю та Великобританії. Українці – на 14-му місці.

Британець Джек мешкає у Лондоні і на власні очі бачив, як змінилося його місто на два тижні олімпійських змагань. Він вірить у те, що позитивний ефект від проведення Олімпіади британська столиця відчуватиме ще довго. «Всі лише й говорять про те, яка у місті панує атмосфера, всі дуже позитивно налаштовані. Під час Олімпійських ігор Лондон здобув дуже хорошу репутацію», – наголошує він.

Відкриттю Олімпіади передували заяви профспілок про те, що попри міжнародні спортивні змагання британці протестуватимуть: так, у переддень відкриття Олімпійських ігор страйкувати планували прикордонники. Однак цього не сталося – менш ніж за добу до масової акції протесту профспілки заявили: страйк скасовано, оскільки уряд пішов на компроміс щодо їхніх вимог.

Британський прем’єр Дейвід Кемерон проведенням Олімпіади задоволений. Він уже подякував за успішне проведення Ігор всім, хто до цього був причетний – від волонтерів, яких було близько 240 тисяч, до співробітників сил безпеки.

«Є два слова, якими я можу підсумувати Ігри: Британія впоралася. Ми продемонстрували світові, з чого ми зроблені, і нагадали самі собі, на що ми здатні. І ми тепер точно знаємо: ніколи, ні за яких обставин не можна недооцінювати нашу олімпійську збірну», – заявив він.

Українці зібрали «врожай» нагород в останні дні

Британські спортсмени у медальному заліку треті: їх випереджають лише Китай і США. Зі скромнішими здобутками Олімпіаду завершили українці: в активі збірної 6 золотих, 5 срібних і 9 бронзових медалей.

Фактично половину цих медалей українці вибороли в останні дні змагань. Кілька разів спортсмени потерпіли від суперечливого суддівства: як у випадку з боксером Євгеном Хитровим, який не потрапив у чвертьфінал через рішення суддів за рівного рахунку віддати перемогу британцеві.



Як раніше вирішив уряд Україн, призери Олімпіади по завершенню змагань отримають грошові нагороди: по 125 тисяч доларів за золото, по 80 тисяч – за срібло та по 55 тисяч за бронзу.

Більшість українських призерів цієї літньої Олімпіади вже заявили про намір готуватися до Ігор 2016 року. Вони відбудуться у Ріо-де-Жанейро. Мер цього бразильського міста Едуардо Паес заявив днями: підготовка вже триває. «Всі проекти, які ми пообіцяли, ми завершимо: вже почалося їхнє втілення», – зазначив він.

Але от чи вдасться Ріо перевершити у цій справі Лондон, говорити зарано. Британська столиця лише на церемонії відкриття і закриття витратила 130 мільйонів доларів. Загалом підготовка до Олімпіади, за неофіційними підрахунками, коштувала Лондону понад 18 мільярдів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG