Доступність посилання

ТОП новини

Українська Олімпіада: фінішний спурт вдався


Олександр Усик з прапором України після перемоги; доробок боксерів у скарбничці українців став найбільшим
Олександр Усик з прапором України після перемоги; доробок боксерів у скарбничці українців став найбільшим
Лондонська Олімпіада стає історією. Коли в Україні буде вже ніч, на туманному Альбіоні згасне вогонь головного спортивного змагання чотириріччя. Для «синьо-жовтих» цей старт вийшов суперечливим: ще за три змагальних дні до кінця Ігор ХХХ літньої Олімпіади все здавалося надто схожим на провал – лише десять нагород, з яких три золотих.

На фініші 16-денного змагання головна надія була на боксерів, одразу п’ятеро з яких вийшли до півфіналів і гарантували собі щонайменше бронзові медалі. У цьому немає нічого дивного – торік чемпіонат світу з боксу завершився тріумфально для українських атлетів.

Боксери не підвели – вони витиснули майже все, на що були здатні: «бронзу» здобули Тарас Шелестюк (вагова категорія до 69 кілограмів) і Олександр Гвоздик (до 81 кілограма). Після поразки Олександра у півфіналі від казахстанця Аділбека Ніязимбетова українська сторона подавала протест, але, як і у випадку з Євгеном Хитровим, він виявився безрезультатним.

Згодом срібну нагороду Олімпіади додав до свого активу Денис Берінчик (вагова категорія до 64 кілограмів). Після фінального бою проти кубинця Роніеля Іґлесіаса Сотолонґо сенсу протестувати не було: опонент справді був технічнішим і точнішим.

А згодом настав час перемог. Олександр Усик (вагова категорія до 91 кілограма) виявився набагато сильнішим і енергійнішим за свого досвідченішого італійського опонента Клементо Руссо, хоча в рівному першому раунді судді чомусь віддали перевагу 30-річному ветерану, тепер уже двічі срібному призеру Олімпіади. У двох наступних трихвилинках Усик не залишив шансів суперникові.

Останнє українське «золото» Лондона записав до свого активу Василь Ломаченко. Олімпійський чемпіон Пекіна був неперевершеним і в Лондоні, попри зміну категорії (тепер Ломаченко боксує у вазі до 60 кілограмів, раніше – до 57). У жодному раунді фінального бою чемпіон не дав жодної надії корейському боксерові Хан Сун Чхолеві.

«Бронзові принцеси» королеви спорту

На легкоатлетичному стадіоні українці також спромоглися на високі результати. Особливо важливою була бронзова нагорода української жіночої четвірки в найпрестижнішій естафеті 4 по 100 метрів. Олеся Повх, Христина Стуй, Марія Рємєнь, Єлізавета Бризгіна встановили новий національний рекорд – 42,04 секунди. Ця «бронза» – з розряду тих, які мають золотий відблиск, адже на перших двох сходинках розташувалися «іншопланетні» команди США і Ямайки.

У секторі для метання списа Олександр П’ятниця посоромив скептиків. До непростих умов – сильного бічного вітру він пристосувався краще за багатьох чемпіонів і з результатом 84 метри 51 сантиметр. Та ще краще виступив сенсаційний представник Тринідаду і Тобаґо, чемпіон світу серед юніорів Кершон Волкотт, який метнув спис всього на сім сантиметрів далі…

Веслувальні чемпіони

Від українських веслувальників успіхів чекали. Олімпійська чемпіонка Пекіна Інна Осипенко-Радомська в Лондоні вже відзначилася «сріблом» на дистанції 500 метрів. Також другою фінішувала її байдарка у спринті на 200 метрів – лише новозеландка Лайза Каррінґтон виявилася швидшою.

А от Юрієві Чебану не було рівних на такій же дистанції серед каноїстів. Срібло і бронзу отримали спортсмени з Литви Євген Шуклін і Росії Іван Штиль.

Запізніла компенсація борців

Лише в останній день змагань українські атлети здобули першу нагороду в усіх видах єдиноборств. Валерій Андрійцев отримав срібну медаль на змаганнях з вільної боротьби у ваговій категорії до 96 кілограмів. У фіналі він поступився американському спортсменові Джейкобу Стівену Варнеру. Ця срібна медаль – єдина на всі види боротьби (греко-римську і вільну), дзюдо і тхеквондо…

«Срібло» Андрійцева стало останньою, двадцятою медаллю України в Лондоні. «Синьо-жовті» здобули шість золотих, п’ять срібних і дев’ять бронзових нагород. Це виглядає не так прикро, як могло здатися ще в п’ятницю, та все одно – за загальним числом відзнак це найменший здобуток за всю історію виступів на літніх Олімпіадах.

Чотири роки тому в Пекіні було загалом 27 медалей, з яких сім золотих, цього вистачило тоді для 11-го місця в медальному заліку. Нинішніх здобутків достатньо для 14-ї позиції в такому списку.

У суворій боротьбі за першість у медальному заліку перемогу здобувають американські атлети – вони мають 46 золотих і по 29 срібних і бронзових нагород. Команда Китаю, яка вела перед більшу частину Ігор, задовольнилася 38 золотими, 27 срібними і 22 бронзовими медалями. Господарі змагань британці фінішували третіми і витіснили на четверту позицію росіян, які після провального початку класно провели останній тиждень Олімпіади. У чільній світовій десятці опинилися також олімпійці Південної Кореї, Німеччини, Франції, Італії, Угорщини та Австралії.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG