Доступність посилання

ТОП новини

Усі працівники польського консульства в Луцьку відкликані


Варшава – Міністерство закордонних справ Польщі відкликало увесь персонал, включно із генеральним консулом, із Консульства Республіка Польща в Луцьку. Таке рішення у зовнішньополітичному відомстві ухвалили за дорученням міністра Радослава Сікорського. Міністерська перевірка у луцькому консульстві виявила порушення в процедурі видачі віз. Справою займається прокуратура у місті Катовіце.

Рішення МЗС Польщі про негайне відкликання працівників польського консульства в Луцьку ухвалили після публікації у виданні Gazeta Polska. На початку серпня газета написала про ймовірну корупцію у цьому консульстві в процесі видачі віз громадянам України.

Марцин Босацький, речник польського МЗС заявив, що радикальне рішення міністерства – це вияв засади, яку застосовують у його відомстві – «нуль толерантності» для негативних явищ.

Міністерство виявило підозрілі «привілеї» при видачі віз

Причини відкликання всіх працівників консульства на прес-конференції у Варшаві пояснював Мірослав Ґаєвський, директор консульського департаменту польського МЗС. За його словами, міністерство зволікало з відкликанням працівників консульства, щоб не перешкоджати слідчим діям, які веде польська прокуратура.
Ми направили до Луцька групу контролерів, яка провела контроль візового процесу й підтвердила порушення в процесі видачі віз у Луцьку
Мірослав Ґаєвський

«У таких випадках Міністерство закордонних справ, звичайно, не ухвалює жодних рішень, щоб не перешкоджати діяльності наших зовнішніх партнерів. Утім, після того як у ЗМІ потрапила інформація про це розслідування, ми вирішили, що далі не можемо чекати й направили до Луцька групу контролерів, яка провела контроль візового процесу й підтвердила порушення в процесі видачі віз у Луцьку», – сказав Ґаєвський.

Контролери польського МЗС встановили, що в луцькому консульстві деякі особи чекали на візу замість звичайних кількох тижнів лише кілька днів. Причому, як виявили перевіряючі, такі привілейовані особи полагоджували формальності поза чергою. За словами Ґаєвського, нерідко оминання черги було необґрунтованим. Крім цього, контролери з Варшави встановили, що так звана зовнішня фірма, яка приймала від українців візові анкети, створювала штучну чергу.

Чи було хабарництво? Міністерство просить вибачення

Як повідомляють польські ЗМІ у даній справі є підозри у хабарництві, проте представники МЗС кажуть, що доказів хабарництва нема.

За даними прокуратури, яка розслідує справу, йдеться про візи, що давали українцям право на в’їзд у держави Шенгенської зони. Про це говорить прокурор Божена Яворек-Казірод із Катовицької апеляційної прокуратури. За її словами, розслідування ініційоване матеріалами прикордонної служби в місті Живєц. По цій справі проходять п’ятеро підозрюваних у підтвердженні неправди в документах.

Речник польського Міністерства закордонних справ висловив жаль з приводу кількох працівників, які піддали сумніву імідж МЗС, а також приязну щодо сусідів Польщі політику. У спеціальній заяві речник Босацький написав: «Просимо вибачення за їхню діяльність». Він також наголосив, що події в Луцьку не матимуть негативного впливу на процедуру видачі віз громадянам України. Польське міністерство заохотило повідомляти про підозрілі ситуації при видачі віз на спеціально створену електронну скриньку antykorupcja@msz.gov.pl.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG