Доступність посилання

ТОП новини

Нічний напад на «мовний майдан» у Харкові – справа рук керівництва міста?


Харків – У Харкові невідомі вночі напали на учасників безстрокової протестної акції на захист української мови. Під час неочікуваного нападу в активістів Спілки української молоді та «Молодої просвіти» відібрали державні прапори, пошматували агітаційні плакати. Захисники мови зауважують, що це послідовне переслідування борців за українську мову, бо, починаючи від 3 липня міська влада ініціювала п’ять судових заборон проведення їхньої протестної акції. Особливо активізувалися міські чиновники в боротьбі з непокірними націонал-патріотами після підписання Президентом закону «Про засади мовної політики в Україні».

Пізньої ночі (із вівторка на середу) до харківських активістів мовного протесту, підкралися шестеро молодиків у спортивних костюмах із капюшонами і почали трощити древка стягів.
Ті люди, що прийшли, мали на меті лише одне – нас залякати
Роман Черемський

«Прийшли дуже тихо, мовчки. Вони все зробили за три хвилини. Шматування прапорів – це наруга над державними символами. Безперечно, це не просто хуліганський вчинок, не просто грабунок, а це щось більше. Ті люди, що прийшли, мали на меті лише одне: нас залякати», – розповів Радіо Свобода координатор акції Роман Черемський.

Захисники української мови в Харкові переконані, що цей напад був наперед спланованим. На доказ цієї думки вони наводять той факт, що більше місяця поруч із протестувальниками, де б не розташовувалися активісти «мовного майдану», за ними пильнували правоохоронці з патрульної машини. А перед нічною пригодою цього авта не стало.

За словами Романа Черемського, міліціонери прибули на місце нападу лише через годину після телефонного дзвінка до служби 102. Самі ж міліціонери кажуть, що приїхали до пам’ятника Кобзареві негайно, як їм повідомили про напад.

«Опів на другу ночі надійшло повідомлення про те, що нібито на учасників акції протесту проти мовного закону у парку імені Шевченка був скоєний напад. Черговий Дзержинського райвідділку негайно повідомив патрулі, що чергували в парку, про пригоду, після цього на місце прибула слідчо-оперативна група», – говорить Начальник центрального відділу міліції Дзержинського райвідділку, майор Руслан Коробов.

Після підписання закону Януковичем тиск посилився – активісти

На переконання організаторів харківського мовного протесту, а це громадські організації Спілка української молоді та «Молода просвіта», нічний напад – це справа рук вищого міського керівництва. Після підписання Президентом України закону «Про засади державної мовної політики» на учасників безстрокової акції активізувався тиск з боку юристів міської ради.

Юристи муніципалітету через суд домоглися п’яти заборон акції, чи не щодня до захисників мови приходять державні виконавці і змушують їх іти геть. Захисники української від початку серпня поміняли кілька місць, але вони не збираються припиняти свої протести.

У прес-службі мерії Радіо Свобода відмовили у коментарі, мовляв, ніякого стосунку міська влада до нічного нападу не має. У прес-службі радять почитати тексти судових рішень. А вони зводяться до того, що учасники акції протесту проти мовного закону заважають проведенню в парку імені Шевченка медового ярмарку, квіткової виставки, присвяченої дню міста – 23 серпня. А коли учасники акції протесту розташовувалися на другій за величиною в Європі площі Свободи, їм заборонили там стояти, бо у цьому разі вони «заважатимуть підготовці до танцювального телешоу, що проходить на одному з національних каналів». А в ДАІ кажуть, що протестувальники можуть спричинити автодорожні аварії.

Тим часом прихильники російської мови змогли без перешкод минулого тижня влаштувати гуляння. Дві тисячі харків’ян дякували Президентові за мовне рівноправ’я.

Захисники української мови кажуть, що і надалі кочуватимуть центром міста, щоправда, після нічного нападу їм доведеться відмовитися від нічних чергувань.

У міліції ж пообіцяли відшукати нападників і діяти згідно з чинним законодавством.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG