Доступність посилання

ТОП новини

Мовна какофонія по-харківськи


Харків – Харківська політична та наукова інтелігенція під час позачергової сесії міської влади підтримала законопроект про засади «мовної політики України». Позачергову сесію з єдиного мовного питання харківська опозиція проігнорувала у повному складі. Причини відсутності депутатів від харківської опозиції різняться: хтось на відпочинку, а хтось має свої справи, і мало хто знає про позицію фракції щодо ігнорування цієї позачергової сесії. А поруч із мерією, перебиваючи одне-одного, проходили три мітинги: Всеукраїнського об’єднання «Свобода», комуністів та громадської організації «Спілка української молоді». Члени молодіжної націонал-патріотичної організації стоять на площі «Свободи» із 3 липня і заявляють, що йти звідти не збираються допоки Президент не заветує мовний закон.

Комуністи, «свободівці» та представники молодіжної націонал-патріотичної громадської організації під стінами муніципалітету вигукували у мегафони. У комуністів було міцніше звукопідсилююче обладнання, а у членів Спілки української молоді на озброєнні були ще й футбольні вувузели. В такій звуковій какофонії перемішувалися заклики противників і прибічників мовного закону.

Літня жінка роздає газетки з інформацією про переваги закону Колесникова-Ківалова. Жінка хвалиться: «от ви не знаєте гімн Радянського союзу українською мовою, а я пам’ятаю!»

«Російська мова не утискається, але, вибачте, якщо я приходжу до аптеки, а мені сують оцей рецепт, де написано: «суглоб, м’язи», якась там «ущелина», я цього не розумію», – каже вона.

Якщо Ви співаєте українською мовою гімн Радянського Союзу, як же ви не знаєте, що таке суглоби? На це запитання жінка відповіла: «А в школі ми не вчили, як буде українською суглоби. У нас було лише письмо і українська література».

«Совковість заважає людям говорити українською»

Науковець-математик член Спілки української мови Андрій Храбустовський вважає, що людям, які захищають закон про «Засади мовної політики», байдуже, що буде далі з українською, а головне – вони не бажають її вчити.

«Совковість заважає людям говорити українською мовою, – каже він. – Люди просто звикли все життя говорити російською і вивчити кілька слів українською, та й будь-якою, вони просто не хочуть».

За словами голови харківської обласної організації ВО «Свобода» Ігоря Швайки, профком «Харківобленерго» – під погрозою звільнення з роботи – змушує співробітників підписувати лист до Президента, в якому трудовий колектив просить Президента підписати мовний закон. Наразі Радіо Свобода не вдалося отримати коментар щодо такої ініціативи.

Разом з тим, міський голова Геннадій Кернес після ухвалення мовного звернення до Верховної Ради та Президента України, похвалився активною реакцією у трудових колективах заводів-гігантів на закон Ківалова-Колесникова.

«Я можу сказати, що до Харківської міської ради надходить багато звернень від трудових колективів, які проводили зібрання на своїх робочих місцях, вони збирають підписи під зверненнями на адресу Президента України. Цей закон підтримали великі машинобудівні підприємства та інші підприємства, які вже зібрали не одну тисячу підписів. Десятки тисяч підписів оформлюються і надсилаються до Києва», – сказав Кернес.

Судячи зі слів промовців, під час позачергової сесії Харківської міської ради, навчання українською мовою у школах та університетах у Харкові та й у решті східних областей не сприяє повноцінному засвоєнню інформації, ректори харківських вишів, науково-дослідних інститутів, а також керівництво медичних закладів радіють, що їм буде дозволено оформляти документи та викладати російською мовою. За їхніми твердженнями, цього вимагає більшість студентів та й взагалі харків’ян.

Кернес намагався з’ясувати, хто саме проголосував «проти»

За ухвалення звернення на підтримку мовного закону проголосувало 73 депутати міськради, двоє були проти і один утримався. Серед голосуючих не було депутатів із фракції «Батьківщина», а тому головуючий на позачерговій сесії Геннадій Кернес намагався з’ясувати, хто ці три, які пішли проти депутатського корпусу.

«Значить, у цій залі є двоє проти. Якщо ви встанете, хто це, ми вам скажемо спасибі за голосування. Є ті, хто хоче встати? Немає – боягузи вкотре!» – наголосив харківський мер.

Геннадій Кернес обізвав боягузами і опозицію, яка не з’явилася у залі. Депутати ж «Батьківщини» не одразу змогли відповісти на запитання Радіо Свобода, чому не прийшли до міськради відстоювати свою позицію. Комусь завадило літо швидко прибути до Харкова на позачергову сесію, а в когось особисті справи, пояснює депутат Ігор Піддубний. Згодом його колега Світлана Семко заявила, що в понеділок на засіданні фракції вирішили не брати участі в цій сесії.

«Фракція вирішила, що брати участь в обговоренні закону про мову не є тим, що відповідає позиції нашої політичної сили. Окрім цього, сьогодні під апеляційним судом була акція на підтримку нашого лідера Юлії Тимошенко, а тому фракція вирішила брати участь у цьому заході», – повідомила про рішення фракції «Батьківщина» в міськраді Світлана Семко.

За спостереженнями харківської преси, мовне питання не об’єднало у спільних акціях українські націонал-патріотичні політичні та громадські сили, кожен мітингує окремо і в різний час.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG