Доступність посилання

ТОП новини

«Мовний» конфлікт вигідний радикалам і Януковичу – політолог


Київ – Під стінами Українського дому в Києві голодують уже дев’ять осіб. Учасники акції наголошують, що вона не є продовженням опозиційних демонстрацій 3-6 липня, хоча також має на меті скасування закону про державну мовну політику. Політологи називають таке дистанціювання від тих чи інших політиків показником ставлення людей до опозиції, а це, на їхню думку, знайде відображення під час майбутніх виборів. За словами експертів, від «мовного» закону виграють радикальні політичні сили і, ймовірно, персонально ­– Віктор Янукович.

На Європейській площі голодують уже дев’ятеро осіб: із Києва, Запоріжжя, Вінниці, Івано-Франківська, Донецька та Дніпропетровська. На акції заборонено використання політичної символіки, винятком є намет Української народної партії, під яким збирають підписи проти згаданого закону.

Під час опозиційної демонстрації обіцяли, що на Європейській щодня чергуватиме хоча б один народний депутат, але поки що жодного «чергового» від Об’єднаної опозиції помічено не було, зауважують голодувальники.

Свою акцію вони називають прикладом народної самоорганізації, кажуть: її мета – показати владі, що на сьогодні в Україні є люди, які готові відстоювати свої переконання без політичної вказівки. За їхніми словами, під час протестів 3-6 липня, які завершилися «переможним» мітингом опозиції, ніхто з опозиційних лідерів не зміг пояснити, що робити далі.

Одна з голодуючих Ольга Довганюк каже, що готова боротися до кінця. «Поки не буде заяви про виконання наших вимог, або поки нам не стане зовсім погано», – пояснює дівчина.

Політики на Європейську площу тепер приходять поодинці

Такий крок з боку протестувальників демонструє зниження довіри до опозиції, від ухвалення закону вона програє не менше, ніж провладні партії, зауважує політолог Тарас Березовець. За його словами, від «мови» виграють хіба що радикали. І, можливо, Президент Віктор Янукович.
У Януковича насправді зараз є прекрасна можливість виступити – і про це вже подавали сигнали його радники
Тарас Березовець

«У Януковича насправді зараз є прекрасна можливість виступити – і про це вже подавали сигнали його радники – із заявою, що законопроект загалом є потрібний, але його форма і ухвалення супроводжувалась значною кількістю порушень», – говорить політолог.

Відповідно, за його словами, цей законопроект треба буде переглядати і переголосовувати, а Віктор Янукович виступить у ролі справедливого лідера.

Опозиційні політики на Європейській площі з’являються поодинці. Зокрема, в понеділок до них приходив В’ячеслав Кириленко, днями був Віктор Ющенко, але до мітингувальників не підходив: підписав петицію проти «мовного» закону і поїхав геть.

Опозиційний політик Олесь Доній, який активно брав участь у протестах, зауважує, однак, що хоч і не підтримує ідею розділяти політиків і народ, свою допомогу активістам він надаватиме і надалі.

Тим часом, до протестувальників долучаються культурні та громадські діячі.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG