Доступність посилання

ТОП новини

У Януковича проблеми з українською (європейська преса)


Прага – Деякі західні оглядачі вважають, що ухвалення нового мовного закону в Україні є ознакою активізації Кремля з метою поневолення сусідньої України, коли «в етнічній меншині (в росіянах) в Україні бачать не етнічну меншість, а передову лінію, бо якраз таким чином меншість стає більшістю». Спостерігачі також зауважують, що сам Президент України має проблеми з української мовою і він є тим, «хто веде українців назад – в обійми Росії». Західні газети коментують ще одну перемогу минулої суботи в швейцарському Берні українського боксера-професіонала у престижній надважкій вазі Володимира Кличка над американцем Тоні Томпсоном. Коментатори також констатують, що Володимиру і його братові Віталію, які володіють усіма титулами у надважкому боксерському дивізіоні у світі, нині важко віднайти гідних суперників.

Оглядач чеської Lidove noviny Петра Прохазкова вважає, що в Україні триває «битва не лише за російську мову», яка століттями була інструментом приниження українців як нації через «витіснення їхньої мови», а й за незалежність України. Петра Прохазкова також зауважує, що внаслідок столітніх атак Москви на українську, «деякі українці самі мають проблеми з українською мовою, може про це розповісти сам Президент Янукович». «І якщо українцям тут щось потрібно, так це проект, направлений на поширення їхньої національної мови в їхній же рідній країні», – наголошує відома чеська оглядачка. Із констатацією того, що російська громада в Україні «найбільша російська діаспора за кордоном Росії… і ці люди бажають розмовляти російською», Петра Прохазкова зазначає, що «українці сприймають свою мову, як один із символів незалежності» та бачать «Президента Януковича як такого, хто веде їх назад в обійми Росії». Чеська оглядачка на завершення резюмує: «У такій ситуації ухвалювати закон, який встановлює де факто дві офіційні мови в державі – це щонайменше політична неграмотність. Таким чином, в етнічній меншині (в росіянах в Україні) бачать не етнічну меншину, а передову лінію. Якраз так із часом меншість стає більшістю».

Російська «Независимая газета» попереджає, що «днями, під шумок скандалів довкола мовного законопроекту Верховна Рада України дозволила урядові залучити 3 мільярди американських доларів китайських інвестицій для розвитку сільського господарства. Йдеться нібито про будівництво китайцями в Україні заводу з виробництва техніки і засобів захисту рослин, а також про закупівлю насіння та продаж продовольства. Однак, експерти попереджають, що Пекін реалізує в Україні «тактику малих кроків, що означає підготовку до захоплення аграрного ринку республіки». Аналітики нагадують, що подібне сталося в Казахстані, коли з боку китайців були спочатку легкі інвестиції в село, потім їхня сума сягнула понад 20 мільярдів доларів і виявилося, що Китай контролює в Казахстані до 70 відсотків надр – нафти і газу, а також володіє тут значними земельними ресурсами. Таким чином в Угорщині з’явилася понад 200-тисячна китайська діаспора. Та й самі очільники влади в Україні, як наголошують експерти, «не знають, скільки сотень тисяч китайців проживає на теренах держави вже сьогодні».

Німецька Der Spiegel констатує впевнену перемогу минулої суботи у швейцарському Берні українського боксера, потрійного світового чемпіона (WBA, IBF, WBO) у надважкій вазі Володимира Кличка над американцем, першим номером версії IBF Тоні Томпсоном. Німецький часопис наголошує, що «минулий суботній вечір на 25-тисячному бернському стадіоні ще раз наглядно підтвердив, що для перемоги над Володимиром Кличком потрібен такий боксер, як Майк Тайсон чи навіть суперваговик ще більш високого рівня». Однак, як констатує Der Spiegel, «такого боксера у даний момент у переліках різних федерацій немає». Видання також інформує, що ймовірним новим суперником Володимира восени може стати американець Сет Мітчелл, 30-річна надія Америки.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG