Доступність посилання

ТОП новини

Як і хто закриє сесію Ради?


Київ – Нинішня п’ятниця – останній пленарний день 10-ї сесії Верховної Ради. Принаймні за планом. У регламентному комітеті Ради не виключають, що сесійну роботу українському парламенту доведеться продовжити і наступного тижня – для вирішення питання з заявою про відставку спікера Володимира Литвина. У Партії регіонів взагалі говорять про вірогідність позачергової сесії, а от опозиція заявляє, що не працюватиме у нинішньому складі парламенту. Тим часом деякі політологи називають 10-у сесію Ради плідною – попри її скандальне завершення.

За календарним планом, наступного тижня народні депутати мають працювати у комітетах і потім піти на канікули до вересня. Але досі не вирішене питання із заявою голови Верховної Ради Володимира Литвина про відставку. Він оголосив про такий крок у середу й після того у сесійній залі не з'являвся. Заяву Литвина зареєстрували в апараті парламенту. Веде засідання віце-спікер Адам Мартинюк, під головуванням якого ухвалили «мовний закон». Водночас джерела у парламенті інформували, що Литвин нібито почуває себе зле, і йому ставлять крапельниці. Але лікарняного він не брав.

Керівник регламентного парламентського комітету Володимир Макеєнко вважає, що лише спікер Верховної Ради може закрити сесію. А у депутатів, крім цього тижня, є ще наступний. І замість запланованої роботи в комітетах парламентарі можуть вирішити провести пленарне засідання, зауважив Володимир Макеєнко. Водночас глава регламентного комітету запевняє, що останні події у Раді не є чимось надзвичайним.

Країна повинна працювати, Верховна Рада повинна працювати, це – наш конституційний обов’язок. Я думаю, що все буде нормально
Володимир Макеєнко
«Країна повинна працювати, Верховна Рада повинна працювати, це – наш конституційний обов’язок. Я думаю, що все буде нормально. Це – не політичний форс-мажор, це – звичайна робоча ситуація, яка відбулася й буде відбуватися», – констатував Володимир Макеєнко.

Закрити сесію може не лише спікер?

Через те, що парламент має вирішити низку питань, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов не виключив позачергової сесії наприкінці липня – початку серпня. Але вона триватиме не більше двох днів. А щодо нинішньої сесії Єфремов вважає, що її сьогодні закриють. І на відміну від Макеєнка, Єфремов стверджував, що закрити сесію може будь-хто із керівників парламенту, а не лише спікер.

Такої ж думки дотримується Ігор Шаров, лідер фракції Народної партії, до якої належить Литвин. На думку Шарова, закрити сесію може і той, хто заміняє спікера.

В опозиції кажуть, що не працюватимуть, навіть якщо сесію продовжать

Тим часом заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Юрій Одарченко у коментарі Радіо Свобода заявив, що опозиція у роботі цього парламенту брати участі вже не буде, незалежно від того, хто і як закриватиме сесію. За словами Одарченка, те, як більшість проштовхує свої законопроекти, свідчить – сьогодні парламент є нелегітимною гілкою влади.

Своєю присутністю ми не маємо права освячувати ті незаконні діяння, які сьогодні відбуваються в Україні
Юрій Одарченко
«Ми абсолютно чітко розуміємо, що своєю присутністю ми не маємо права освячувати ті незаконні діяння, які сьогодні відбуваються в Україні», – наголосив заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина».

«Дуже вдала» сесія

Зі свого боку, політолог Михайло Погребинський вважає 10-у сесію Верховної Ради «дуже вдалою». На його думку, на ній депутати ухвалили багато важливих рішень. Зокрема, йдеться про законопроект щодо державних закупівель, ухвалений у середу.

«Були ухвалені важливі закони і для демократизації. Можливо, це дивно виглядає при всій реакції на нинішній режим, але такі закони ухвалили. Закони, пов’язані з певною відкритістю влади, і з контролем над адміністративними процедурами – багато чого було», – підбиває підсумки роботи 10-ї сесії Михайло Погребинський.

За твердженням опозиції, законопроект щодо державних закупівель дозволить (якщо його підпише Президент) гігантські розкрадання бюджету. Влада відкидає такі заяви.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG