Доступність посилання

ТОП новини

Тернопільська облрада закликає внести Почаївську лавру до списку спадщини ЮНЕСКО


Тернопільська обласна рада закликала в четвер керівництво України звернутися до ЮНЕСКО щодо включення Почаївської лаври до списку пам’яток всесвітньої спадщини.

«Внесення Свято-Успенської Почаївської лаври до переліку всесвітньої спадщини Організації Об’єднаних Націй із питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) захистить саму пам’ятку від руйнування і залишить її відкритою для світу та забезпечить охорону, збереження, популяризацію й передачу майбутнім поколінням культурної та природної спадщини, яка перебуває на території Кременецько-Почаївського державного історико-культурного заповідника. Це також допоможе уникнути конфліктів на релігійній основі, сприятиме міжкультурному діалогові», – мовиться в ухваленому зверненні депутатів до Президента Віктора Януковича, Голови Верховної Ради Володимира Литвина та Прем’єр-міністра Миколи Азарова, що його цитує агентство УНІАН.

Депутати нагадують, що Свято-Успенська Почаївська лавра є видатною пам’яткою історії та культури ХVІІ–ХХ століть і включає в себе безцінну архітектурну і мистецьку спадщину світової цивілізації.

Промовці на сесії наголошували, що внесення Почаївської лаври до списку пам’яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО припинить несанкціоновану забудову архітектурного комплексу лаври, а також завадить її приватизації.

На початку року хвилю протестів в Україні викликав законопроект, який мав би, серед іншого, вилучити Почаївську лавру з переліку пам’яток культурної спадщини, які не можуть бути приватизовані, що дало б змогу передати її Українській православній церкві (Московського патріархату). Нині ця Церква вже користується лаврою, яка перебуває в її безкоштовному користуванні і для цього вилучена зі складу Кременецько-Почаївського державного заповідника. За повідомленнями, УПЦ (МП) здійснює на території лаври незаконне будівництво та інші порушення законодавства.
XS
SM
MD
LG