Доступність посилання

ТОП новини

Британія попереджає, що не дасть Ассанжеві виїхати


Британська поліція оточила посольство Еквадору в Лондоні, 16 серпня 2012 року
Британська поліція оточила посольство Еквадору в Лондоні, 16 серпня 2012 року
Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ заявив у четвер, що його країна не надасть можливості безпечного виїзду засновникові проекту WikiLeaks Джуліанові Ассанжу, який нині переховується в посольстві Еквадору в Лондоні і якому Еквадор надав притулок.

За його словами, Британія має твердий намір видати Ассанжа до Швеції, де його звинувачують у сексуальних злочинах.

Як сказав Гейґ, рішення Еквадору не може стати для Ассанжа способом уникнути розгляду справи про ці звинувачення. Він висловив розчарування цим рішенням.

Крім того, він додав, що Еквадор надав Ассанжеві так званий дипломатичний притулок, що стосується притулку на території дипломатичного представництва, а це поняття не є загальноприйнятим, зокрема, Велика Британія його не визнає.

Міністерство закордонних справ Великої Британії вже заявляло в четвер, що рішення Еквадору «нічого не змінює» в тому, що Лондон мусить виконати свій «законний обов’язок» – видати Ассанжа Швеції.

Міністерство також заявляло, що може зняти з посольства Еквадору в Лондоні дипломатичний статус, який надає йому недоторканність, щоб домогтися виконання цього «законного обов’язку».

Еквадор у четвер оголосив, що задовольняє прохання Ассанжа про притулок. Це рішення також уже різко розкритикувала Швеція.

Джуліан Ассанж, громадянин Австралії, майже два місяці тому попросив притулку в Еквадору й відтоді переховується в його посольстві в Лондоні після того, як Верховний суд Великої Британії остаточно відхилив усі спроби зупинити його екстрадицію до Швеції, де його звинувачують у сексуальних злочинах.

Сам засновник WikiLeaks, затриманий у Великій Британії за шведським ордером іще в грудні 2010 року, вважає себе невинним, а своє переслідування – політично мотивованим. Він також стверджує, що Швеція може далі видати його до США, де його, в свою чергу, можуть засудити до смертної кари через його публікації.

Попередніми кількома роками сайт WikiLeaks, заснований і координований Ассанжем, опублікував сотні тисяч таємних документів різноманітних відомств США, в першу чергу Пентагону й Держдепартаменту, а також численні конфіденційні документи, що стосуються інших країн.
XS
SM
MD
LG