Доступність посилання

ТОП новини

Затриманого за підозрою в замаху на Путіна не можна екстрадувати до Росії – правозахисник


Звернення Аміни Акуєвої
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Звернення Аміни Окуєвої

Затриманого за підозрою в підготовці замаху на Володимира Путіна чеченця, якого іменують у зведеннях як Адам Осмаєв, не мають екстрадувати до Росії, заявили в п’ятницю правозахисник Валерій Кочетов та релігійна дружина затриманого Аміна Окуєва.

На прес-конференції в одеському прес-центрі «Паритет» вони наголосили, що факт його причетності до якихсь протиправних дій не є доведеним, як не доведено, чи й справді затримана особа є тим самим Адамом Осмієвим, якого вже кілька років розшукує російська Федеральна служба безпеки за підозрою у причетності до терактів.

Посилаючись на заяву самого затриманого, вони кажуть, що той визнав ім’я Осмаєва і зізнався у протиправних діях через тортури, психологічний тиск та дію невідомого за складом знеболювального.

Аміна Окуєва каже, що сам чоловік називав себе Абдулою. В Україні він жив за паспортом на ім’я Долакова Султана Ахметовича.

Валерій Кочетов вважає, що без з’ясування, приміром, з допомогою генетичної експертизи, ким насправді є затриманий, питання про його видачу Росії вирішувати не можна.

Ще одним аргументом проти екстрадиції правоохоронець вважає те, що затриманий відмовився від російського громадянства, а відтак як особа без громадянства, за українським законодавством, не може бути екстрадований.

Аміна Окуєва каже, що уникнути екстрадиції – це лише перша мета. Надалі у суді затриманий має намір довести свою невинність. По тому подружжя планує попросити політичного притулку у Грузії чи Фінляндії.

Днями Апеляційний суд Одеської області визнав недостатніми аргументи адвокатів Адама Осмаєва і підтримав пропозицію прокуратури про екстрадицію його до Росії як головного фігуранта у кримінальній справі за фактом підготовки замаху на нинішнього президента Росії Володимира Путіна.

Із запитом про видачу Осмаєва звернулася раніше Генеральна прокуратура Росії.

4 лютого в Одесі під час спеціальної операції було затримано підозрюваних, які перебували в міжнародному розшуку, серед них і того, кого називають Адамом Осмаєвим. Цих осіб підозрювали у скоєнні вибуху в Одесі 4 січня 2012 року. 27 лютого в СБУ підтвердили інформацію про те, що цим затриманням російські та українські спецслужби запобігли планам терористів, затриманих в Одесі, які готували замах на тодішнього прем’єр-міністра Росії Путіна після президентських виборів у Росії, що відбулися на початку березня. У деяких російських політиків та журналістів виникали сумніви щодо реальності такого замаху на російського керівника. Критики також заявляли, що оголошення про викриття замаху на Путіна могло бути частиною політичного піару цього діяча напередодні президентських виборів у Росії, в яких він кандидував і врешті переміг.
XS
SM
MD
LG