Доступність посилання

ТОП новини

Чи зблизив поляків і росіян візит Московського патріарха до Польщі?


Президент Польщі Броніслав Коморовський (праворуч) і патріарх Російської православної церкви Кирил, Варшава, 16 серпня 2012 року
Президент Польщі Броніслав Коморовський (праворуч) і патріарх Російської православної церкви Кирил, Варшава, 16 серпня 2012 року
Варшава – Чотири дні тривав візит патріарха Російської православної церкви Кирила до Польщі. Підсумовуючи цю подію, польське духовенство та політики говорять про її безпрецедентне значення. Візит патріарха далеко не вирішує всіх складних питань між польським та російським народами, але він став першим кроком на шляху примирення, говорять у Польщі. Цілком можливо, кажуть польські експерти, що цей візит наблизить зустріч Московського патріарха із Папою Римським.

Співголова польсько-російської комісії з важливих питань, екс-міністр закордонних справ Польщі Адам Ротфельд високо оцінює підписане під час візиту патріарха Кирила звернення до польського і російського народів. Російська православна та Польська римо-католицька церкви закликали своїх вірних до взаємного прощення. «Кожен поляк у кожному росіянину та кожен росіянин у полякові мусить бачити приятеля і брата», – сказано у цьому зверненні.

«Підписаний нами документ є не черговою політичною декларацією, а пасторським свідченням того, що наша віра закликає нас до подолання історично сформованих негативних стереотипів», – заявив патріарх Кирило у Варшаві.

Такого звернення ще не було?

На думку Адама Ротфельда, цей документ відкриває шлях до зближення між православ’ям і католицизмом. Ця дорога, зауважив екс-міністр, буде довгою, та раніше чи пізніше вдасться досягнути мети. Ротфельд нагадує, що про подолання поділів між церквами мріяв Папа Римський Іван Павло ІІ. Проте, каже Ротфельд, тривалий час з боку Московського патріархату не було позитивної реакції на сигнали, які висилали з Рима. Таким чином, візит патріарха Кирила до Польщі – це безпрецедентна подія, наголошує Ротфельд.

«Цей документ адресований не до католиків і православних, а до народів двох держав, – каже він. – По-друге, це перший документ такого типу між вселенською церквою, тобто католицькою та православною церквою. По-третє, вперше патріарх Росії приїхав до Польщі і взагалі до західної країни, територію якої православна церква не вважає канонічною територією. Це поза цією канонічною територією».

Ротфельд каже, що він не зовсім згоден з російськими концепціями про канонічні території. Та оцінюючи візит патріарха РПЦ до Польщі, такі погляди росіян варто враховувати, зауважив політик. На його думку, саме з цієї точки зору можна твердити, що Росія визнала Польщу важливим для себе партнером.

Єпископи сперечалися за кожне речення

Учасник переговорних процесів із Московським патріархатом польський митрополит Генрик Мушинський спільне звернення церков називає першим кроком на шляху польсько-російського примирення. Він розповів журналістам про те, що діялося за лаштунками підготовки спільного звернення.

«Над кожним реченням цього звернення, я це підтверджую, ми спільно дискутували. І можливо, по-людськи, ні одна, ані друга сторона, не задоволена цілком, та це вияв поваги і справжнього діалогу. Бо діалог для нас – це не метод переконування, а бажання зрозуміти партнера діалогу так, як він себе розуміє. І саме в цьому важливість цього документа», – сказав митрополит Мушинський.

За його словами, багато кому в Росії і в Польщі важко вимовити слово «пробачаємо». Та не можна застрявати в минулому, переконаний він.

Що після візиту?

Депутат Сейму, православний діяч у Польщі Евгеніуш Чиквін сподівається, що результати візиту Московського патріарха можуть мати для поляків не тільки духовний вимір.

«Він матиме значення для зміни тих поганих стосунків, які безпосередньо торкаються кожного поляка, кожного громадянина. Згадаймо, що газ для нас – найдорожчий, що Росія будує північний газогін. У свою чергу на півдні – увесь залізничний транспорт із Азії, з колишнього Радянського Союзу, який міг би йти через нашу країну, йде в обхід. Це сталося не без причини. Ці погані стосунки на все мали вплив», – зауважив Чиквін.

Утім, не всі у Польщі позитивно оцінюють роль патріарха Кирила у процесі примирення народів. Досить критично про його візит до країни над Віслою висловлювалися представники польських правих сил, зокрема екс-міністр закордонних справ Анна Фотиґа та відомий публіцист правого спрямування Ян Поспєшальський. Польські праві вважають, що лідер російського православ’я надто тісно співпрацює з авторитарною кремлівською владою, тож йому довіряти не можна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG