Доступність посилання

ТОП новини

Росія офіційно стає членом Світової організації торгівлі


Голова Світової організації торгівлі
Голова Світової організації торгівлі
Найбільша країна, яка залишалася поза світовими правилами торгівлі, приєднується до більшості. Сьогодні Росія офіційно стає членом Світової організації торгівлі. Віднині суперечки зі своїми торговельними партнерами ця країна має вирішувати в рамках організації, а свої ринки відкрити в обмін на доступ до ринків партнерів. Завершуючи свій 18-літній шлях до СОТ, Росія стає 156-м його членом.

Майже два десятиліття потрібні були Росії, щоб стати членом Світової організації торгівлі, яка об’єднує абсолютну більшість країн світу. Стільки тривали запеклі суперечки у російській верхівці щодо вигод і невигод членства в СОТ. За підрахунками фахівців Світового банку, вступ до СОТ збільшить валовий внутрішній продукт країни на понад 3% протягом перших трьох років, а протягом 10 років зростання може сягнути 11%.

Але серед російських експертів були серйозні сумніви щодо того, чи варто погоджуватися на ціну вступу – зниження тарифів на ввезення з нинішніх 9,5% до 6% у 2015 році. Деякі російські політики, серед них сенатор Сергій Лісовський, вважають, що Росія абсолютно не готова конкурувати на світовому ринку без захисних тарифів через високий рівень корупції. Але оскільки керівництво країни офіційно оголосило метою модернізацію економіки і диверсифікацію, щоб уникнути залежності від енергоносіїв, іншого шляху, ніж вступ до СОТ, не існувало.

Великий крок

Підписуючи документи про вступ, заступник голови уряду Росії Ігор Шувалов заявив, що врешті-решт переговори завершилися з вигодою для обох сторін. А голова СОТ Паскаль Ламі назвав вступ Росії «важливою подією» для російської економіки.

Росія досі була найбільшою економікою поза СОТ. Тож це є великий крок в напрямку до універсальності організації
Паскаль Ламі
«Росія досі була найбільшою економікою поза СОТ. Тож це є великий крок в напрямку до універсальності організації. І, звичайно, це є важливою подією для майбутнього російської економіки», – заявив Ламі в інтерв’ю агентству «Рейтер».

Обережні переговори

За його словами, негайних змін щодо відкриття російських ринків не відбудеться, бо росіяни дуже обережно вели переговори щодо поступовості зменшення тарифів. Але врешті-решт, за словами Ламі, від більшої відкритості мають виграти російські експортери.

Це буде важливий внесок до диверсифікації російського експорту, і відтак, і російського виробництва
Паскаль Ламі
«У середньостроковій та довгостроковій перспективі це буде важливий внесок до диверсифікації російського експорту, і відтак, і російського виробництва», – пояснив Ламі.

Українські експерти, хоч і вітають вступ Росії до СОТ, членом якого Україна є вже чотири роки, але говорять, що поява нових інструментів для вирішення торговельних суперечок, навряд чи істотно змінить ситуацію. Бо Києву в стосунках з Москвою часто бракує не інструментів, а політичної волі.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG