Доступність посилання

ТОП новини

Янукович підписав ратифікацію зони вільної торгівлі СНД


Президент Віктор Янукович підписав у четвер закон про ратифікацію договору про зону вільної торгівлі в межах СНД, повідомила його прес-служба.

Як мовиться в повідомленні, основними перевагами цього договору є: фіксація зобов’язань не збільшувати ставки мит для товарів, що вилучені з режиму вільної торгівлі; закріплення зобов’язань держав-учасниць СНД не застосовувати нових обмежень у взаємній торгівлі; встановлення термінів скасування вилучень по імпорту; фіксація положення щодо започаткування процесу скасування експортних мит; скорочення кількості чинних угод, якими необхідно керуватися в торговельно-економічних відносинах із країнами СНД; вирішення торговельних спорів у площині механізмів і процедур, прийнятих СОТ.

Про недоліки договору в повідомленні нічого не сказано.

Цей закон про ратифікацію договору Верховна Рада ухвалила наприкінці минулого місяця. Ратифікація документа відкладалася протягом тривалого часу. Критики, і з опозиції, і з владних сил, заявляли, що умови угоди не є рівними для всіх її учасників.

Договір про зону вільної торгівлі в межах СНД підписали в жовтні минулого року 8 країн-учасниць СНД з 11. Прем’єр-міністр Микола Азаров повідомив тоді, що цей договір передбачає низку вилучень із режиму вільної торгівлі, зокрема, на цукор, нафту і газ, які передбачають скасувати з часом.

Опозиція звинувачувала тоді прем’єра в зраді національних інтересів.

Україна домагалася створення зони вільної торгівлі в СНД ще з початку 2000-х років, наполягаючи, щоб вона була без вилучень і обмежень. Проти цих вимог щоразу виступала Росія.
XS
SM
MD
LG