Доступність посилання

ТОП новини

Азаров хоче наповнити СНД економічним змістом


Російський прем'єр-міністр Володимир Путін (праворуч) і голова уряду України Микола Азаров під час зустрічі у Санкт-Петербурзі в Росії, 18 жовтня 2011 року
Російський прем'єр-міністр Володимир Путін (праворуч) і голова уряду України Микола Азаров під час зустрічі у Санкт-Петербурзі в Росії, 18 жовтня 2011 року

Київ – Уряд оголосив, що передав Договір про зону вільної торгівлі з країнами-учасницями СНД на ратифікацію у Верховну Раду. Таку угоду минулого місяця в російському Санкт-Петербурзі підписав Прем’єр-міністр Микола Азаров. Втім, Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив у четвер, що документа поки в парламенті немає. Урядовці стверджують, що цей договір призведе до зростання доходів державного бюджету на понад 9 мільярдів гривень. Експерти скептичніші у прогнозах.

Як зазначають у Кабміні, в договорі про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між державами-членами СНД враховані пропозиції України, які дають можливість «більш ефективно захистити національні економічні інтереси». За урядовими розрахунками, найбільше від створення такої ЗВТ виграє українське машинобудування, хімічна та металургійна промисловість.

Загалом урядовці очікують, що після ратифікації договору приріст українського ВВП становитиме 2,5% (для порівняння: у проекті бюджету на наступний рік передбачається зростання ВВП на 5%), а надходження держбюджету мають зрости на 9,4 мільярда гривень.

Щоправда, на офіційному інтернет-сайті Верховної Ради документ ще не з’явився, заявив спікер Володимир Литвин. Депутат-бютівець Сергій Терьохін також каже, що станом на вечір 10 листопада не зміг отримати примірник угоди у відповідному управлінні парламенту. Натомість депутат-регіонал Валерій Коновалюк стверджує, що документ вже у Верховній Раді.

Урядові радять дочекатися вступу Росії до СОТ

Отримавши інформацію про зміст угоди з інших джерел, Сергій Терьохін каже, що голосуватиме проти ратифікації, оскільки, на його думку, Микола Азаров підписав нерівноправний договір.

«Те, що Азаров уклав, містить асиметричність прав між Україною та Російською Федерацією. Якщо в України є лише дві позиції по експортних митах, а в Росії 71 – ну як так можна?!.» – зазначає народний обранець.

Крім того, Сергій Терьохін зауважує, що Росія невдовзі має стати членом Світової організації торгівлі, а відтак з’явиться дієвіший, ніж угода про ЗВТ, механізм розв’язання економічних суперечок.

Упродовж майже 20-річного існування СНД в межах цього міждержавного об’єднання так і не вдалося реалізувати ідею зони вільної торгівлі. У 2004 році Верховна Рада ратифікувала угоду про Єдиний економічний простір, проте вона так і не була реалізована.

Керівник Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер припускає, що договір про зону вільної торгівлі може спіткати така сама доля.

«Де-факто, були якісь пільги українсько-російські двосторонні, але такий договір не працював. А тепер – можливо, і запрацює. І нічого поганого в цьому нема. Треба лише, щоби угода була рівноправна», – каже експерт.

Олександр Пасхавер також наголосив, що, на відміну від Митного союзу, угода про ЗВТ в межах СНД не суперечить намірові створити ЗВТ із ЄС.

Законодавство вже готові переписати під ще не ратифіковану угоду

Між тим, у парламенті уже створюють міжфракційне об’єднання на підтримку ратифікації договору та внесення відповідних змін до українського законодавства, які б дозволили наповнити цю угоду реальним змістом. За словами одного з ініціаторів створення цієї групи, договір про Єдиний економічний простір не був реалізований саме тому, що не були внесені відповідні зміни в українське законодавство.

«Спочатку ми маємо ратифікувати угоду, а потім будемо з’ясовувати, що треба додатково ухвалити, щоби ця угода запрацювала краще. Ця угода не вирішує питання, вона лише створює форму. А змістом ми її маємо наповнити самі», – зауважив Валерій Коновалюк.

За його словами, угода про ЗВТ має також убезпечити Україну від торговельних конфліктів із Росією. Валерій Коновалюк також заперечив інформацію про те, ніби метою новостворюваного міжфракційного об’єднання є просування України до проголошеного російським прем’єром Володимиром Путіним Євразійського союзу чи до Митного союзу.

За прогнозом Валерія Коновалюка, договір про створення зони вільної торгівлі в межах СНД буде розглянутий у парламенті до кінця цього року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG