Доступність посилання

ТОП новини

Азаров таки розпродасть рештки держмайна


Азарову бракує грошей...
Азарову бракує грошей...

Київ – Кабінет міністрів розгляне проект закону «Про державну програму приватизації» і заслухає доповідь голови Фонду держмайна щодо законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації». Опозиція заявляє, що влада таким чином хоче розділити між «своїми» рештки державного майна. А у парламентській більшості зізнаються, що Кабміну просто не вистачає коштів.

Кабмін намагається розширити перелік об’єктів, що підлягають приватизації, заявив Радіо Свобода заступник голови парламентської Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації, депутат від БЮТ Олександр Бондар. Минулого тижня парламент уже відхилив подібний проект закону, утім уряд не полишає спроб забрати рештки державного майна, зазначає Бондар.

«Вони, скоріш за все, будуть змінювати там деякі об’єкти і назвуть закон по-іншому, бо вони не мають права двічі за одну сесію подавати один і той самий проект закону. Вони обійдуть законодавство, змінивши назву. Там дуже велика кількість об’єктів виводилася на приватизацію, щоб роздати своїм решту майна. Там виводиться і космічна, і авіаційна галузь, і спиртова, і лікеро-горілчана, і виноробна. Там майже все виводиться у приватизацію. Такі кардинальні зміни вносити у перелік, коли усі конкурси з одним учасником, ми не можемо», – наголосив Бондар.

Окрім того, зі списку заборонених до приватизації об'єктів пропонувалося виключити об’єкти портової інфраструктури, метрополітен і теплоелектроцентралі, додав Олександр Бондар.

Азарову потрібні ліки – Чечетов

Уряду не вистачає ресурсів для ефективного управління державним майном, зокрема коштів, вважає заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов. На його думку, як тільки буде скорочений список об’єктів, приватизація яких заборонена, одразу знайдуться інвестори, які забезпечать розвиток української промисловості.

«Ми повинні сьогодні розглядати приватизацію як лікування. У нас дуже багато хворих підприємств. Хронічно хворих, які на межі банкрутства . Ліками для підприємства є грошовий ресурс. Чи є такі ліки у держави? Немає! Держава, коли бачить, що коштів немає, повинна просто відпустити підприємство на волю і дати можливість інвестору зайти на це підприємство, вкласти кошти яких не вистачало, і забезпечити стратегічну перспективу розвитку підприємства », – сказав Чечетов.

Тим часом, як повідомляло Радіо Свобода, триває підготовка до приватизації облгазів. До 11 листопада «Нафтогаз» має передати Фонду держмайна для подальшої приватизації пакети акцій 48 регіональних газопостачальних компаній. Утім, на думку експертів, умови, на яких проводитиметься приватизація, роблять беззмістовною участь у конкурсах широкого кола інвесторів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG