Доступність посилання

ТОП новини

Влада готує підґрунтя для приватизації тепломереж?


Київ – Третина всіх українських тепломереж та теплопунктів в аварійному стані. Це інформація Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. На думку експертів, наразі ситуація у системі ЖКГ справді є складною: якщо найближчим часом не будуть вжиті заходи, через кілька років перебої з теплопостачанням відчують більшість українців.

32% тепломереж та 29% теплопунктів сьогодні перебувають в аварійному стані. За словами міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолія Близнюка, лише 8% українських тепломереж мають вік до 5 років, а майже половина були збудовані понад чверть століття тому. Наразі ступінь зносу, каже міністр, становить 85%.

Упродовж останніх кількох років у системі житлово-комунального господарства мало що було зроблено, вважає експерт із енергетичних питань Володимир Саприкін. Відтак, якщо така ситуація триватиме, через кілька років перебої з теплопостачанням відчують практично всі українці.

«Останні п’ять років іде латання існуючих трубопроводів, мереж та іншого устаткування, – говорить Саприкін. – Для того, щоб переламати ситуацію у цій сфері, потрібно спеціально розробляти якусь програму. Якщо ж цього не буде зроблено, через три-чотири роки майже у кожній оселі тепло подаватиметься з перебоями».

Альтернативна енергетика

Анатолій Близнюк наголошує, що наразі виправити ситуацію може масове використання відновлюваних джерел енергії, вторинних енергоресурсів та місцевих видів палива. Проте, на думку експерта Інституту енергетичних досліджень Юрія Корольчука, така перспектива виглядає малоймовірною.

«Те, що він пропонує переводити на альтернативні види енергії теплопостачальні організації як один із шляхів вирішення проблеми, є правильним, – зазначає експерт. – Але це не може бути задіяне у великих масштабах, наприклад, коли йдеться про Київ, Донецьк, Одесу... Там реалізувати у великих масштабах переведення теплопостачальних організацій на альтернативні види палива, навіть у довгостроковій перспективі і при великих інвестиціях, буде надзвичайно складно».

…чи концесія по-ахметовськи

Разом із тим, Юрій Корольчук припускає, що заяву міністра ЖКГ можна розцінювати як підготовку підґрунтя для приватизації тепломереж за схемою, за якою зараз відбувається приватизація облгазів.

«Вже говорять, що компанія «ДТЕК Ріната Ахметова братиме у концесію київські теплопостачальні мережі, – наголошує Корольчук. – Для них є дуже цікавими об’єкти безпосереднього теплопостачання, труби, які поки що належать громаді. Близнюк обмовився, що це стосуватиметься всієї України. Найближчим часом ми можемо очікувати виведення з комунальної власності теплокомуненерго і передачі їх у концесію, що є так званою сірою приватизацією, або будуть продаватися пакети акцій зацікавленим колам».

Між тим, до 11 листопада «Нафтогаз» має передати Фонду держмайна для подальшої приватизації пакети акцій 48 регіональних газопостачальних компаній. На думку експертів, умови приватизації виписані під одного учасника.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG