Доступність посилання

ТОП новини

Азаров долучив Україну до нової російської імперії – опозиція


Прем'єр-міністри Микола Азаров і Володимир Путін під час зустрічі у Санкт-Петербурзі, 18 жовтня 2011 року
Прем'єр-міністри Микола Азаров і Володимир Путін під час зустрічі у Санкт-Петербурзі, 18 жовтня 2011 року

Київ – Підписання угоди про зону вільної торгівлі у рамках СНД та підписання аналогічної угоди з ЄС – це пункти одного плану відкриття для України зовнішніх ринків. У цьому запевнив Прем’єр-міністр України Микола Азаров під час засідання голів урядів СНД у Санкт-Петербурзі. Тим часом, у Верховній Раді, що має згодом ратифікувати підписаний договір, думки щодо документа розійшлися. Якщо провладна більшість ставиться до нього схвально, то опозиція каже, що Азаров, попри думку більшості населення, поставив крапку в геополітичному виборі України.

Підписання угоди з Євросоюзом щодо зони вільної торгівлі – наступний крок України після підписання подібного документа з країнами СНД. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров у Санкт-Петербурзі. За його словами, Україна веде переговори щодо створення зони вільної торгівлі з багатьма країнами, адже, основною політикою українського уряду є полегшення доступу вітчизняних товарів на зовнішні ринки. Так вважають і у Партії регіонів, запевняє член фракції цієї політичної сили, голова парламентського підкомітету з питань міжнародної економічної політики Олексій Плотніков.

«Українська продукція не матиме митних та не митних обмежень. Тобто ніхто не заперечуватиме проти експорту українських труб, карамелі чи сирів до країн СНД, як це відбувається зараз. Це не Митний союз – це зона вільної торгівлі. Це не є перешкодою для того, щоб України підписувала угоду про зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Це абсолютно нормальна річ, коли Україна розвиває свій економічний простір і у західному і в східному напрямках», – сказав Плотніков.

Утім, за словами Миколи Азарова, до групи вилучень із угоди про зону вільної торгівлі потрапили, зокрема, цукор, нафта та газ. Тобто експорт та імпорт цих товарів між Україною та країнами СНД так і відбуватимуться з обмеженнями. Водночас Азаров наголосив, що загалом стосовно більшості товарних позицій, надзвичайно чутливих для України, більше ніяких вилучень немає.

Зона вільної торгівлі з СНД – це Азія і нова російська імперія – Гудима

В опозиції заявляють, що можливі економічні переваги торгівлі з країнами СНД у режимі зони вільної торгівлі не такі істотні, як геополітичний вибір.

«Зона вільної торгівлі з Росією, з Казахстаном та з Білоруссю – це Азія і нова російська імперія. Вони всі є членами Митного Союзу. Це сигнал не на користь європейського вибору України. У Санкт-Петербурзі Росія зі своїми сателітами будує такі стосунки, які нам не підходили. Навіть найближче оточення Януковича говорило, що наш шлях до Європи і економічний, і політичний. У Путіна щось вийшло, чого він сам не сподівався», – зазначив у коментарі для Радіо Свобода депутат від БЮТ Олександр Гудима.

Чи знає сам Азаров що він підписав? – Чорновіл

Давати фахові оцінки можливим наслідкам підписання угоди про створення зони вільної торгівлі можна буде лише після її оприлюднення, зазначив член депутатської групи «Реформи заради майбутнього», заступник голови парламентського комітету у закордонних справах Тарас Чорновіл. Утім, як працюватиме документ на практиці стане відомо лише після його ратифікації країнами-учасницями, додав депутат.

«Азаров щось підписав. У мене запитання: чи Азаров бачив тільки сам текст угоди, чи від бачив усі додатки? Я, наприклад, не впевнений у тому, що рішення прийшло, майже, спонтанно, в ході переговорів. Дискусія тривала дві чи три години з цього приводу, не більше. За цей час оцінити плюси та мінуси, оцінити усі групи товарів, в принципі, не можливо», – зазначив Чорновіл.

Прем’єр Микола Азаров висловив сподівання на набуття чинності угоди про вільну торгівлю в рамках СНД із січня 2012 року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG