Доступність посилання

ТОП новини

Росія погодилася переглянути газові контракти – Азаров


Україна і Росія досягли домовленості почати переговори про перегляд газових контрактів 2009 року про постачання і транзит газу, заявив у понеділок Прем’єр-міністр Микола Азаров.

У рамках перегляду цих контрактів відбудеться й реструктуризація «Нафтогазу України», сказав він під час зустрічі з делегацією сенаторів із Іспанії, як повідомили прес-служба українського уряду та українські агентства.

Крім того, Росія також погодилася створити тристоронній консорціум із управління українською газотранспортною системою разом із Україною і Європейським Союзом, сказав Азаров, повідомляючи про результати суботніх українсько-російських переговорів.

За його словами, такий консорціум дасть змогу підвищити надійність ГТС і створить можливість для Європи безперебійно отримувати газ.

У неділю прес-служби Президентів України і Росії повідомили про «суттєвий прогрес», досягнений на суботніх переговорах під Москвою Президента України Віктора Януковича і його російського колеги Дмитра Медведєва та голови російського уряду Володимира Путіна або за результатами цих переговорів.

Але аж досі не було сказано жодного конкретного слова про те, в чому саме полягають досягнені домовленості.

Росія ще не домовилася з Україною про зміну газових контрактів – «Газпром»

Ніяких домовленостей про перегляд умов газових контрактів між «Газпромом» і «Нафтогазом України» наразі ще немає, заявив у понеділок увечері речник російського газового монополіста Сергій Купріянов, хоча, за його словами, позиції сторін із «питань газової співпраці» «вдалося зблизити».

Попереду ще «велика робота», і переговори про це буде продовжено, зокрема, вже цього тижня, зауважив Купріянов.

Газові переговори України і Росії мають завершитися до кінця жовтня – агентство

Умови постачання російського газу в Україну та його транспортування українською територією мають бути узгоджені до кінця жовтня, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна» з посиланням на «інформоване джерело, наближене до переговорного процесу».

За словами цього джерела, такої домовленості про «оптимізацію цін на поставлений в Україну газ і ціну його транспортування територією України» було досягнено в суботу під час зустрічі Президента України Віктора Януковича з керівництвом Росії.

«Це означає, що ціна на транспортування має задовольняти три сторони – Росію, Україну та споживачів у Європі», – цитує агентство слова свого співрозмовника.

Він підтвердив, що під час переговорів домовлено про реструктуризацію «Нафтогазу України», виокремлення з нього газотранспортної компанії та створення в будь-якій формі тристороннього консорціуму за участю України, Росії та Європи.

При цьому, за словами джерела, українська сторона пропонує знизити ціну газу до рівня, передбаченого контрактами російського «Газпрому» із Німеччиною.

Джерело наголосило, що президенти задали «загальний тренд переговорів», а конкретні цифри буде визначено під час міжурядових переговорів, які мають відбутися до кінця жовтня – «для того, щоб ці показники було враховано в проекті держбюджету України на 2012 рік».

«Газпром» до кінця тижня проведе чергові переговори з Україною – Міллер

Голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що на переговорах з Україною «є прогрес, але говорити про якісь конкретні цифри і параметри сьогодні зарано».

Коментуючи переговори з Україною щодо газового питання на прес-конференції в Москві, Міллер заявив, що сторони домовилися продовжити ці переговори до кінця тижня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG