Доступність посилання

ТОП новини

Київ – Москва: чи буде ще один газовий конфлікт?


Київ – Українські урядовці заговорили про повну відмову від російського газу і перекладають на Росію відповідальність за можливий розрив контрактів. А в Москві погрожують Україні штрафами, якщо до 2019 року вона скоротить імпорт російського газу. Президент Дмитро Медведєв назвав дії Києва щодо газового питання «утриманством». І у російському уряді стверджують, що припинення транзиту російського газу до ЄС через територію Україну виключено. Тим часом українські експерти сумніваються, що цей конфлікт повторить події 2009 року, коли зупиняли подачу палива Україні і коли постраждали європейські споживачі.

Україна має повністю забезпечувати себе власними енергоресурсами. Про це заявив в інтерв'ю газеті «Урядовий кур'єр» міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко. Раніше міністр повідомив, що Київ замовив у російського монополіста «Газпром» на наступний рік 27 мільярдів кубометрів газу – більш як на 40% менше від обсягів нинішнього року.

Водночас прем'єр-міністр Микола Азаров наголосив, що у найближчі 5 років Україна має скоротити закупівлю газу в сусідній державі утричі.

При цьому Микола Азаров сказав, що буде ще одна спроба домовитися з росіянами. Якщо вона не вдасться, вся відповідальність за наслідки ляже на тих керівників, які не хочуть прислухатися до аргументів української сторони.

«Або здавайтеся, або платіть. Іншого немає»

Зі свого боку, член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима зазначив, що і за чинним газовим контрактом Україна має змогу без додаткових заяв скорочувати закупівлю на певну частину обсягу. Треба лише попереджати росіян за півроку до початку поставки.

«Якщо б вони хотіли реально зменшувати закупівлю російського газу, вони повинні були б до половини року (тобто, до першого липня) мовчки подати заяву в «Газпром», що вони з першого січня зменшують на 20% споживання газу. Без штрафних санкцій. Вони «профукали» перше липня і говорять лише зараз про намір скорочувати. Медведєв правильно сказав, що ви можете скорочувати, але за угодами слід платити. Або здавайтеся, або платіть. Іншого немає», – наводить слова Президента Росії Олександр Гудима.

Тим часом міністр енергетики Росії Сергій Шматко запевняє, що зараз немає передумов для повторення газового конфлікту, який стався наприкінці 2008 – на початку 2009 років і коли скоротилася подача газу для споживачів в Європі. За твердженням Сергія Шматка, припинення транзиту російського газу до ЄС через територію Україну виключено, які б суперечки щодо ціни на паливо не точилися.

А голова Фонду національної енергетичної безпеки Росії Костянтин Симонов зауважив: газовий контракт між двома державами має діяти до 2019 року. У ньому чітко визначені зобов'язання України купувати щороку мінімум 52 мільярди кубометрів. І якщо Україна скорочує поставки, вона це зробити може, але мусить оплатити недокуплений обсяг поставок, плюс виплатити штраф – до 300% вартості цього газу.

«Росія блефує»

Експерт Леся Яхно вважає, що російське керівництво під час нинішнього газового конфлікту блефує і повторення подій 2009 року можливе, але малоймовірне.

«Є великий шанс, що Україна звертатиметься до Стокгольмського арбітражу, але все ж сторони намагатимуться не зайти занадто далеко. Росія шантажуватиме до останнього. Шантажувати – в плані блефувати. Тобто публічно показуватиме, що не йде на жодні поступки… Росія відстоюватиме таку позицію максимально довго, наскільки це буде можливо», – прогнозує Леся Яхно.

Тим часом на тлі газових переговорів із Росією Україна заявляє про крок до енергетичної незалежності за допомогою західного інвестора. Державна компанія «Укргазвидобування» та міжнародна компанія Shell підписали угоду про спільний пошук та видобуток вуглеводнів в Україні – у Дніпровсько-Донецькому басейні. Загальний обсяг інвестицій Shell за цією угодою становитиме 800 мільйонів доларів.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG