Доступність посилання

ТОП новини

«Шелл» інвестує в український сланець – Льовочкін


Прага – На тлі непростих газових переговорів з Росією Україна заявляє про крок до енергетичної незалежності за допомогою західного інвестора. За інформацією з Банкової, енергетична компанія «Шелл» готова вкласти 800 мільйонів доларів у розробку покладів сланцевого газу в Україні. Таку угоду мають підписати у Києві у четвер.

Енергетична компанія «Шелл» готова вкласти 200 мільйонів у розвідку і 600 мільйонів як інвестиції у видобуток сланцевого газу в Україні. Про це повідомив у середу голова Адміністрації Президента України Сергій Льовочкін.

«Це орієнтовні цифри і це суттєва така, значна інвестиція одного з найбільших гравців на енергетичному ринку в світі».

Не кажи гоп, поки перескочиш – згадує народну мудрість міністр палива та енергетики опозиційного уряду, б'ютівець Олександр Гудима.

«І американці не виключали, що вони будуть давати гроші на дослідження, була і подібна заява про те, що «Газпром» ось-ось підпише угоду про видобуток сланцевого газу. «Шелл», звичайно, серйозна компанія, але треба спочатку дочекатися, якщо буде щось серйозне підписане».

«Шелл» уже намагалася працювати в Україні

Якщо прогнози Банкової здійсняться, то це буде вже не перша спроба міжнародної компанії «Шелл» розробляти енергетичні родовища в Україні. 2006 року вже був широкомасштабний договір з компанією «Укргазвидобування», зокрема про розробку покладів у Донецько-Дніпровському басейні.

Енергетичний експерт Михайло Гончар вважає, що успішність нового проекту із західним інвестором багато в чому залежить від України.

«Безперечно, це позитивний момент, але є ще дуже багато невирішених питань, зокрема і щодо реформи енергетичного сектору в Україні. Тому поки що це значною мірою крок доброї волі з боку компанії «Шелл»», – зауважив Гончар у коментарі Радіо Свобода.

Цього літа український уряд вніс сланцевий газ до корисних копалин «загальнодержавного значення». В Україні ще тривають оцінки запасів. За попередніми оцінками Геологічного агентства США, це найменше півтора-два з половиною трильйони кубометрів. Тим часом Сполучені Штати завдяки сланцю стали світовим лідером з видобутку газу, обігнавши нещодавно російський «Газпром».

Видобуток нетрадиційного газу це не лише коштовний, але потенційно небезпечний для екології процес. Тому захисники довкілля закликають дбати про енергетичну незалежність, не забуваючи про здоров’я людей. Деякі експерти також побоюються, щоб надмірна увага саме до сланцю може загальмувати запровадження енергозберігальних технологій, які так потрібні Україні.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG