Доступність посилання

ТОП новини

LNG-термінал: хто виграє?


Київ – В Україні завершився перший етап конкурсу на розробку проекту терміналу для скрапленого газу на Чорному морі. В уряді очікують, що термінал зменшить газову залежність від Росії та знизить ціну блакитного палива для України. Експерти ставлять такий ефект під сумнів і вбачають у проекті не так національний інтерес, як зацікавленість окремих фінансових груп.

Будівництвом на чорноморському узбережжі України так званого LNG-терміналу, який має перевантажувати скрапленний газ із кораблів, розріджувати (регазувати) його і подавати до українських газогонів, зацікавилися 9 закордонних компаній. Із них до другого туру конкурсу перейшли п’ять: данська «Ramboll Oil & Gas», іспанські «Foster WheelerIberia», «Socoin і Sener» та італійська «Technique Italy». Всі ці компанії мають досвід проектування та будівництва подібних терміналів в інших країнах світу. В Національному агентстві з інвестицій та управління національними проектами таку увагу світових компаній до українських проектів вважають безпрецедентною.

Про перебіг конкурсу розповів директор Владислав Каськів.

«Кожна з цих компаній має великий досвід і є достойною перемогти в конкурсі. Частині з них ми відмовили з технічних причин, через неповну чи невідповідну документацію, яку подали на конкурс. До 20 вересня буде відома компанія-переможець, і ще за 3-4 місяці має бути готове техніко-економічне обґрунтування проекту», – каже Каськів.

До кінця року відбудеться ще один конкурс: обиратимуть інвесторів, які будуть згодні фінансувати проект терміналу, повідомив Владислав Каськів. Про те, як розподілять свою участь у проекті держава та приватні інвестори, про інші подробиці проекту очільник Нацагенції розповідати не став. За його словами, всі деталі визначаться під час конкурсу. Однак проект терміналу скрапленого газу реалізовуватимуть лише з урахуванням національних інтересів, зауважив Владислав Каськів: «Диверсифікація постачання – це завжди ринкова ціна. В даному випадку вона буде не просто ринковою, а й нижчою. Зараз ціна газу – політична. І всі дії зосереджені довкола одної, хоч і великої, труби»

Диверсифікація джерел газу… для однієї фінансової групи?

Уряд планує завершити першу чергу будівництва і пропустити перші кубометри газу через термінал до кінця 2013 року.

Однак керівник енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар піддає такі терміни сумніву.

«Подібний термінал рік тому розпочали будувати у Польщі. І планують завершити лише за чотири роки. Дворічний термін – нереальний, – говорить експерт. – Один із імовірних сценаріїв: проект готують на випадок приватизації Одеського припортового заводу. Його майбутній власник (серед фаворитів називають групу Дмитра Фірташа) скористається тим, що термінал поруч і не оперуватиме трубопроводами. Це дійсно диверсифікація постачання, але не національна, а корпоративна».

Що ж до національної вигоди від терміналу скрапленого газу, то найближчим часом Україна не отримає її ні в якості дешевшого голубого палива, ані у вигляді аргументу для торгу з російським «Газпромом», прогнозує експерт Олександр Нарбут: «Найвигіднішим варіантом був би газогін по дну Чорного моря, а не два термінали поруч на його берегах. Якщо ж будувати термінал, то на балтійському узбережжі, наприклад, спільно з Польщею та Литвою».

Загалом, експерти припускають, що навіть за умови, що проект LNG-терміналу успішно реалізують, Україна може отримати газ за нижчою ціною та диференціацію газопостачання щонайменше за чотири роки.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG