Доступність посилання

ТОП новини

Україна почала модернізацію ГТС без Росії


Газопровід Уренгой-Помари-Ужгород на Дністрі
Газопровід Уренгой-Помари-Ужгород на Дністрі

Прага – Україна офіційно розпочала модернізацію своєї газотранспортної системи. Перший етап стартував з реконструкції магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород. У присутності прем’єра Миколи Азарова та міністра енергетики Юрія Бойка у вівторок на майданчику цього газогону в районі міста Богуслав на Київщині зварили символічний «золотий стик». Модернізація триватиме дев’ять років, перший етап – три. Ремонтувати трубу Україні допомагатимуть європейські інвестори. Як саме – Радіо Свобода розповів провідний радник Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Антон Усов.

Меморандум, який підписав сьогодні НАК «Нафтогаз України» і Європейський банк реконструкції та розвитку, він говорить про конкретні кроки щодо завершення підготовки фінансування проекту. Таке фінансування – це будуть кредити розміром по 154 мільйони доларів з боку ЄБРР та Європейського інвестиційного банку. Загальна вартість проекту буде десь приблизно 500 мільйонів доларів. Цей проект буде першим етапом масштабнішої програми модернізації системи транспортування та зберігання природного газу.

– Раніше європейські інвестори ставили Україні передумову, а саме реформувати «Нафтогаз». Чи залишається ця вимога і чи є конкретні терміни, коли офіційний Київ має її виконати?

Я думаю, що про терміни не варто говорити, бо це така складна річ, яку неможливо зробити ні за тиждень, ні за рік. Але дійсно умови є такі, що для кредитування Європейським банком, іншими інвесторами цьогопроекту дуже важливі комплексні реформи у газовому секторі, а також забезпечення прозорості та ефективного керівництва НАК.

– Хто і яким чином це буде контролювати?

Зараз, і це дуже важливо, закінчується робота, яку веде британська консультаційна компанія MottMacDonald,і результатом цієї роботи буде звіт. Якість цього звіту – це буде підстава для подальшої роботи з НАК«Нафтогаз України».

– Коли буде готовий звіт?

Ми очікуємо, що на кінець серпня, чи початок вересня.

– Як виглядає, Україна починає масштабний проектз модернізації ГТС без Росії, хоча раніше офіційний Київ не раз запрошував росіян. Як ви гадаєте, чи Україна може обійтися своїми силами і силами європейських інвесторів?

Я думаю, що краще, щоб Україна такі речі коментувала, але в принципі можна сказати, що участь Росії у якомусь вигляді обов’язково буде, тому що походження цього газу є російським. Я думаю, що Росія зацікавлена у тому, щоб братиучасть, і ми ще не чули точку зору Росії на ці події, які сталися сьогодні. Я думаю, що всі сторони,іРосія, і Україна, і споживачіу Європі зацікавлені, щоб була згода між усіма, хто реалізує цей проект.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG